Govor predstavnika GLBT skupin Mihe Lobnika
 

Hvala Mojca, za besedo, in hvala ker danes povezuješ ta program.

Kot je ob prihodu v Slovenijo rekel Dalajlama: Upam, da ne sanjam in sem res tukaj.

Spoštovani udeleženci, dragi prijatelji, prijateljice, v veliko veselje mi je, da vas lahko v imenu slovenskih lezbičnih in gejevskih skupin danes pozdravim na tem shodu, na 2. lezbični in gejevski PARADI PONOSA 2002, pohodu za strpnost.

Dobrodošli vsi, ki ste se danes zbrali,da bi sodelovali in tako izkazali solidarnost z vašimi, prijatelji, prijateljicami, brati, sestrami, mamami, očeti, strici, tetami, sorodniki, sosedami in sosedi, sošolkami in sošolci, sodelavkami in sodelavci, sodržavljani in sodržavljankami solidarnost z lezbijkami, geji, biseksualci, transkesualci, transvestiti in tako dalje.

Posebej pozdravljene drage prijateljice in prijatelji iz nevladnih organizacij, političnih podmladkov različnih političnih barv, znane osebnosti iz slovenskega javnega življenja, pozdravljeni prisotni poslanci in poslanke parlamenta RS in državna sekretarka na MDDSZ ga. Alenka Kovšca.

Gostje iz tujine, gospod Arjos Vendrig iz Nizozemske, gospod Franco Grillini iz Italije, delegacije iz Trsta, Zagreba.

Pozdravljeni, njegova ekselenca veleposlanik delegacije evropske komisije v Sloveniji, gospod Erwan Fouere.

Nazadnje, nam je v veliko čast, da lahko v svoji družbi pozdravimo častno pokroviteljico današnje parade ponosa, katere odločna, srčna in odkrita podpora pravic istospolno usmerjenih, sega daleč v preteklost, in brez katere si tega shoda ne moremo predstavljati. Toleranca in strpnost, sta njeno vodilo in veseli smo da je danes z nami: Dobrodošli draga županja, gospa Vika Potočnik.

Dovolite, da se na začetku zahvalim vsem, ki so kakor koli pripomogli, pomagali pri organizaciji tega shoda.

Danes je za nas velik dan. V vsakdanjem življenju se trudimo živeti odkrito a marsikomu življenjske okoliščine narekujejo ravno nasprotno. Samo-zatajevanje, skrivanje v molk in mrak so prevečkrat neobhoden del življenja istospolno usmerjenih. Nočemo, da je tako.

S Parado ponosa oziroma pohodom za strpnost opozarjamo na položaj istospolno usmerjenih v slovenski družbi. Spolna usmerjenost ne sme biti opravičilo ali razlog za neenakopravnost. Ne zahtevamo "posebnih" pravic, ampak tiste, ki so drugim zagotovljene in se zdijo povsem samoumevne. Pravice istospolno usmerjenih so temeljne človekove pravice!

Enakopravnosti pa ne moremo pričakovati, le na načelni ravni, zato od države zahtevamo sprejem tistih zakonov, ki jo bodo udejanjili v praksi. Izkušnje iz tujine kažejo, da so tovrstni zakoni potrebni in smiselni. V mislih imamo težko pričakovano Ureditev položaja parov istega spola, in proti- diskriminacijsko zakonodajo po zgledu nekaterih zahodnoevropskih držav. Ta je potrebna, da bi začela preprečevati majhne in velike diskriminatorne prakse, sovražni govor in vzdušje nestrpnosti.

Večina predsodkov, ki so razlog za nestrpnost izhaja ravno iz nevednosti. Nevednost pa ne pride sama od sebe. Je logična posledica neuspešnega izobraževalnega sistema.

Zahtevamo sistematične spremembe. Prepričani smo, da je enakopravnejši položaj neke skupine dolgoročno mogoče doseči le z kvalitetno izobrazbo vseh državljank in državljanov, Del izobrazbe mora tako postati tudi vzgoja za strpnost in spoštovanje drugačnosti, tudi drugačne spolne usmerjenosti.

Verjamemo, da je vidnost istospolno usmerjenih pogoj za spoštovanje naših pravic in temeljnih svoboščin. S pohodom za strpnost to vidnost udejanjamo. Toda kako bomo sami ravnali jutri? Enakopravnost gejev in lezbijk v naši družbi niso le naša naloga ampak odgovornost vseh, ki se za enakopravno družbo izrekajo.

Dovolj nam je fraz in obljub. Danes smo jasno izpostavili svoje zahteve in kmalu bo postalo očitno, kateri posamezniki in posameznice, katere politične stranke nas v naših skupnih prizadevanjih za enakopravnejšo in pravičnejšo družbo v resnici podpirajo:

Po enajstih letih samostojne Slovenije se zato danes upravičeno sprašujemo: Država, veš svoj dolg?

Danes smo veseli vseh besed podpore, danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan in jutri štejejo le dejanja!

Hvala.