Homofobija: 7. parada ponosa
Parada ponosa MMVII
Homofobija: 7. parada ponosa 

17. maja letos je širom sveta potekal že 3. mednarodni dan boja proti homofobiji.

Pod homofobijo se skrivata strah pred in sovraštvo ter nasilje do gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualnih oseb. Gre za grobo kršitev osnovnih človekovih pravic, zato če jo zaznamo nikakor ne smemo molčati.

17. maj je bil izbran za mednarodni dan boja proti homofobiji zato, ker je 17. maja 1990 generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije homoseksualnost umaknila s seznama duševnih motenj in bolezni. Dandanes je homoseksualnost še vedno marsikje tabu, istospolno usmerjeni so izpostavljeni napadom in diskriminaciji, kar velja tako za "razvite", kot tudi za "nerazvite" države.

Tudi letos smo v nevladnih organizacijah pripravili več aktivnosti na temo homofobije, s katero se sicer srečujemo skozi celo leto. Še posebej pozdravljamo akciji Amnesty International, ki je v letošnjem letu izdala knjižico Homofobija ni kul, v sodelovanju s PUM Radovljica pa so pripravili tudi gledališko igro Ljubezen je ljubezen. Med LGBT organizacijami pa je zagotovo najbolj vidna medijska akcija Ustavimo homofobijo, ki jo je pripravil Škuc LL s partnerskimi organizacijami v okviru programa Equal.

Več informaciji o globalnem boju proti homofobiji lahko dobite na naslovih http://www.idahomophobia.org in http://www.homophobiaday.com.

18. maja smo izdali tudi posebno sporočilo za javnost, povezano tudi z mednarodnim dnem boja proti homofobiji:

Izjava za javnost
ob izvolitvi Slovenije v Svet ZN za človekove pravice

V Društvu informacijski center LEGEBITRA in DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti pozdravljamo novico o izvolitvi Slovenije v Svet ZN za človekove pravice.

Čeprav ima Slovenija nezanemarljive težave s spoštovanjem človekovih pravic zlasti nekaterih marginaliziranih skupin pri nas, pri čemer mislimo predvsem na Rome, izbrisane, prosilce za azil in istospolno usmerjene, upamo, da bo prav izvolitev spodbudila institucije države k intenzivnejšemu uveljavljanju načel spoštovanja človekovih pravic in enakih možnosti za vse, ne glede na osebne okoliščine.

Novica o izvolitvi Slovenije v Svet ZN za človekove pravice nam je v še večje veselje, saj je prišla, dan po tretjem mednarodnem dnevu proti homofobiji, v letu enakih možnosti za vse.

Mitja Blažič
Predsednik DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti

Simon Maljevac
Predsednik Društva informacijski center LEGEBITRA