Nasilje, sovražni govor in homofobija na Paradi ponosa 2007: 7. parada ponosa
Parada ponosa MMVII
Nasilje, sovražni govor in homofobija na Paradi ponosa 2007: 7. parada ponosa 

Izjava za javnost

Organizacijski odbor Parade ponosa 2007 z zaskrbljenostjo sporoča, da je tudi letos po paradi prišlo do fizičnega napada na istospolno umerjenega posameznika. Napad se je zgodil v soboto, 30. junija, na Kersnikovi ulici v neposredni bližini Kluba K4, kjer je potekala uradna zabava Parade ponosa 2007 okrog 22.30. Mladega geja so brutalno pretepli štirje mladi posamezniki.

Na žalost to ni bil edini homofobični pojav, ki se je zgodil na dan parade ponosa. Po vsej prestolnici so se pojavili grafiti, kot so SMRT PEDROM! in DOL IZ PEDRI!, ki pozivajo k nestrpnosti in napadom na istospolno usmerjene posameznike in posameznice. Center mesta je prav tako prelepljen z nalepkami, ki prikazujejo prečrtane istospolne pare in neprečrtan heteroseksualni par, podnapis pa se glasi: "Ohranimo slovenski narod." Napisi in nalepke spominjajo na sporočila, ki smo jih vajeni slišati s Poljske in Rusije in kažejo na organiziranost skupin, pa tudi na dejstvo, da imajo tovrstne skupine pri nas tudi finančno podporo.

V Društvu informacijski center LEGEBITRA in DIH – Društvu za integracijo homoseksualnosti že dalj časa opozarjamo, da stopnja homofobije v Sloveniji narašča. Homofobni in sovražni govor, ki prihajata tako s strani nekaterih slovenskih politikov in mnenjskih voditeljev, pa tudi nekaterih medijev, legitimirajo tovrstne homofobne izpade in nasilje, ki smo jim priča predvsem v zadnjih letih.

Predvsem pa je zaskrbljujoče, da pristojna ministrstva in pristojne institucije, kljub našemu opozarjanju še vedno ne zaznajo problema. Še več, tudi sami socialne programe za istospolno usmerjene izločajo iz svojih programov. Zato Slovensko vlado in pristojna ministrstva pozivamo k intenzivnejšemu sodelovanju, s ciljem, da čimprej skupaj pripravimo strategijo vključevanja istospolno usmerjenih posameznikov in posameznic v družbo, preprečevanja sovražnega govora in homofobnega nasilja.

Pri DIH – Društvu za integracijo homoseksualnosti in Društvu informacijski center LEGEBITRA bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da bomo zaustavili trend naraščajoče homofobije in homofobnega nasilja v zadnjih letih pri nas.

Organizacijski odbor za pripravo Parade ponosa.
zanj
Simon Maljevac, predsednik DIC Legebitra in
Mitja Blažič, predsednik DIHa

Ljubljana, 2.7. 2007