X
Menu

Intersekcionalnost – prepletenost identitet in osebnih okoliščin

19. 6. 2018, 19.00, Pritličje

V angleščini

Javna razprava z gosti_jami

 

  • Nina Perger, društvo Parada ponosa in Fakulteta za družbene vede, UL
  • Robert Stakelum, strokovni sodelavec pri Evropski federaciji državnih organizacij, ki delujejo na področju brezdomstva – FEANTSA
  • Julianna Brandt, Finski mirovni inštitut – RKI
  • Linn Julian Koletnik, direktor_ica zavoda TransAkcija

 

Moderira

 

  • Neja Berlič, društvo Parada ponosa in društvo Kvartir

 

Intersekcionalnost je koncept, ki ga je leta 1989 v prostor teoretske analize vnesla Kimberlé Williams Crenshaw, v zadnjih letih pa se je razširil kot zelo pomembno orodje analize in razumevanja strukturne diskriminacije. Nanaša se na istočasno izkušnjo kategoričnih in hierarhičnih klasifikacij kot so rasa, razred, spol, spolna usmerjenost, narodnost in mnoge druge. Nanaša se tudi na dejstvo, da so oblike zatiranj, ki so pogosto razumljene kot ločene (na primer rasizem, diskriminacija na podlagi razredne pripadnosti, seksizem in ksenofobija), v resnici vzajemno soodvisne in že po naravi presečne – skupaj sestavljajo enoten sistem zatiranja. Temu primerno so privilegiji, ki jih uživamo, in diskriminacija, s katero se soočamo, produkt naše edinstvene pozicioniranosti v družbi, ki jo določajo ti družbeni klasifikatorji.

Na javni diskusiji si bomo pobliže pogledale_i realnosti presečnosti med spolnimi identitetami in spolnimi usmerjenostmi ter brezdomstvom, duševnim zdravjem in diskriminacijo na podlagi telesnih karakteristik in zmožnosti.

Share