fbpx

Odziv na kriminalizacijo istospolnih zvez v Iraku

29. Apr. 2024

V soboto, 27. aprila je iraški parlament sprejel škodljiv zakon, ki kriminalizira istospolne zveze in zanje predvideva med 10 in 15 let zaporne kazni. Za vsakega, ki promovira homoseksualnost, vključno z zdravstvenim osebjem, pa predvideva najmanj 7 let zapora. Prav tako je v zakonu predvidena 3-letna zaporna kazen za vsakogar, ki spremeni svoj biološki spol ali se načrtno oblači preveč ženstveno.

V Društvu Parada ponosa najstrožje obsojamo potezo iraškega parlamenta, ki krši človekove pravice in kodificira nasilje nad LGBTIQ+ osebami.

LGBTIQ+ skupnost v Iraku je pogosto tarča nasilja in umorov, ta zakon pa osebe, ki so že tako najbolj ranljive, še dodatno ogroža. To ni samo notranjepolitična tema, saj močno vpliva na kršenje človekovih pravic in bo posledično v beg pahnila LGBTIQ+ osebe v Iraku, če bodo hotele preživeti. Pozivamo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na čelu z ministrico Tanjo Fajon, da primerno ukrepa in tovrstna dejanja držav vedno obsodi.

Dodatno pozivamo Ministrstvo za notranje zadeve, da nova dejstva upošteva pri dodelitvi mednarodne zaščite vsem LGBTIQ+ osebam, ki se bodo iz Iraka zatekle po varnost v Slovenijo.

Pričujoči zakon je še eden v vrsti tako-imenovane anti-LGBT propagandne zakonodaje, ki si v državah kot je Rusija in sedaj tudi Irak, prizadeva za popolno kriminalizacijo LGBTIQ+ oseb in vseh, ki delujejo za zaščito LGBTIQ+ pravic.