fbpx

Pogled nazaj, korak naprej – Politično sporočilo Festivala Parada ponosa 2024

27. Maj. 2024

Leto 2024 zaznamuje 40 let organizirane LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji, 40 let boja za človekove pravice, vidnost in dostojanstvo LGBTIQ+ oseb ter 40 let počasnih, a vztrajnih dosežkov. Ko se oziramo na preteklih 40 let in vrednotimo stanje danes, pa vidimo, da se boj za človekove pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji še zdaleč ni končal.

Lezbični pari in samske ženske so diskriminirane s prepovedjo dostopa do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Interspolni dojenčki in otroci so izpostavljeni nenujnim kozmetičnim operacijam, s katerimi se “popravlja” njihove genitalije, s tem pa se jih zaznamuje za celo življenje.

LGBTIQ+ prosilke_ci za mednarodno zaščito (azil) doživljajo v azilnih domovih in institucionalni obravnavi nasilje in sekundarno viktimizacijo, saj pristanejo v zaprti instituciji skupaj z osebami iz okolij, pred katerimi so bežale_i, ter homo- in transfobijo ter rasizem.

LGBTIQ+ osebe, ki se znajdejo v institucionalni oskrbi, tudi sicer pogosto doživljajo nasilje in diskriminacijo. Njihove osnovne človekove pravice ostajajo nenaslovljene. Varne hiše ne omogočajo zaščite transspolnim osebam, transspolne ženske pristajajo v zaporih na moških oddelkih, LGBTIQ+ osebe v psihiatrični oskrbi doživljajo nasilje in pristope konverzivnih terapij, LGBTIQ+ otroci v šolah nimajo ustreznega dostopa do sanitarij in slačilnic, na dnevni ravni doživljajo vrstniško nasilje in druge pritiske …

Tako z letošnjim Festivalom Parada ponosa odgovarjamo vsem tistim, ki dvomijo v potrebo po paradi ponosa, po aktivizmu in po nenehnem boju za človekove pravice in dostojanstvo. Vsi grozljivi negativni odzivi in sovraštvo, ki se je zlilo po nebinarnih osebah po zmagi Nema na letošnji Evroviziji, so med drugim razlog, da se je potrebno boriti naprej. Vsaka mlada LGBTIQ+ oseba, ki doživlja nasilje v šoli ali pa se boji razkriti pred prijatelji in starši, je razlog, da potrebujemo aktivizem. In vsak vnovični poskus sovražne ali pa indiferentne politike, da LGBTIQ+ osebe še naprej ostanemo nevidne in osovražene, da se naše pravice še naprej kršijo in naše potrebe označujejo za politično preveč riskantne, da bi se jih javno in skozi politike naslavljalo, je razlog za parado ponosa.

Ob 40. obletnici organizirane LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji se odpravljamo na potovanje skozi čas. Celo leto obeležujemo pionirske korake in dosežke zadnjih 40 let. Med Festivalom Parada ponosa osvetljujemo današnje boje in korakamo naproti neki boljši in pravičnejši prihodnosti. Zgodovina nas uči, da so spremembe možne, četudi se zdijo v danem trenutku nemogoče. Skupaj bomo sanjale jutrišnje utopije in gradile skupne vizije za prihodnost. Pridružite se nam na tej poti.

Zgodovina nas uči, prihodnost nas kliče, sedanjost pa je naše bojišče.