Loading dogodki

Trdoživost in upor – LGBTIQ+ skupnost Ukrajine

16 junij 2023 19:00 - 20:30

Trdoživost in upor – LGBTIQ+ skupnost Ukrajine

Panel
________________

Dogodek bo potekal v angleščini.

Zadnje leto je Evropo globoko zaznamovala nova vojna. In kot vselej, so tudi tokrat najbolj ranljive družbene skupine izpostavljene intersekcijskemu zatiranju in nasilju. Na panelu bomo skozi LGBTIQ+ perspektive ukrajinskih aktivistk_ov in umetnic_kov raziskovali njihove načine upora, trdoživosti in preživetvenih strategij. Zanima nas, kako jih lahko mednarodna LGBTIQ+ skupnost pri tem podpre. Lani je Varšava gostila kijevsko Parado ponosa v znak solidarnosti zaradi vojne v Ukrajini. Aktivistke_i, tudi LGBTIQ+ skupnost v Sloveniji, smo se na različne načine mobilizirale_i in poskušale_i pomagati. Po letu in pol še zmeraj ni miru. Kaj vse se je v tem času zgodilo, kakšne so bile najuspešnejše akcije podpore in kako smo lahko še naprej solidarne_i z ukrajinsko LGBTIQ+ skupnostjo?

Gosjte_i:

  • Maryna Shevtsova, izvršna direktorica pri Platformi za enake možnosti, Ukrajina;
  • Ksenia Termasina; sodelavka na področju komunikacij pri Kijev Pride;
  • Seymour Nezoriy, vizualni umetnik in pisatelj, Ukrajina;
  • Mitja Blažič, prostovoljec, koordinator akcije zbiranja sredstev za LGBT-zatočišča v Ukrajini in na Slovaškem, Slovenija.

Moderacija: Julia Scharinger, višja svetovalka – spol, mir in transformacija konfliktov, trans:verse, Avstrija

______

Maryna Shevtsova
Gostujoča profesorica in podoktorska raziskovalka na Oddelku za sociologijo Univerze v Ljubljani Izvršna direktorica pri nevladni organizaciji Platforma enakih možnosti (Equal Opportunities Platform), Dnipro, Ukrajina Marynina raziskovalna zanimanja vključujejo LGBTQ+ aktivizem v Srednji in Vzhodni Evropi, kvir migracije in gibanja proti “teoriji spola”. Je avtorica knjige “LGBTI Politics and Value Change in Ukraine and Turkey. Exporting Europe?” (Routledge 2021) in trenutno sodeluje pri projektu “Nikoli povedane zgodbe. Izkušnje in pripovedi ukrajinskih LGBTQ begunk_cev v kontekstu ruske vojne proti Ukrajini”. Leta 2022 je prejela nagrado Emme Goldman za svoje udejstvovanje na področju feminističnih ved in aktivizma na področju človekovih pravic.

Ksenia Termasina, strokovnjakinja za socialna omrežja pri KyivPride. Ksenija ima osem let izkušenj z LGBTIQ+ aktivizmom v Ukrajini. Začela je kot lokalna aktivistka, zdaj povečini sodeluje z nevladnimi organizacijami. Pri organizaciji KyivPride je odgovorna za pisanje besedil za različne informativne oglase in delo z družbenimi omrežji. Sodeluje tudi pri delu na področju medijske vidnosti in prepoznavnosti.

Seymour Nezoriy je umetnik, ilustrator, grafik in pisatelj. Živi in dela v Kijevu v Ukrajini. Nezoriy ustvarja digitalno umetnost, kadar ima v mislih podobo, ki jo mora pretvorit v življenje, slika, kadar nima besed za to, kar čuti, in dela linoreze, kadar se počuti pustolovsko. Pri svojem delu se osredotoča na kvir zgodovino (ali morda zgodovinsko kvirnost) in izkušnje mejnih identitet. Rojen in vzgojen v Zaporizhzhiji, ki je hkrati srce zgodovine ukrajinskih kozakov, ki so iskali svobodo, in industrijsko mesto, ki je močno trpelo zaradi ruske kolonizacije, Nezoriy s svojo umetnostjo raziskuje, kaj in kako pomeni biti kvir, trans, levičar in Ukrajinec.
Po diplomi iz filozofije je Nezoriyja doletela dolga depresija in eksistencialna kriza. V dobrem in slabem je spoznal, da je otroški hobi, risanje, pravzaprav edina stvar, ki ga še vedno osrečuje – in da je to tisto, kar želi početi. Seymour si je pridobil nekaj akademskih ur risanja, ilustracije in oblikovanja ter dve leti študija na Nacionalni akademiji za likovno umetnost in arhitekturo v Kijevu. Tem izkušnjam, večinoma, dolguje svojo ljubezen do linoreza in odpor do akademske umetnosti.
Nezoriy je sodeloval na študentskih razstavah, svoja dela pa je predstavil na več umetniških dogodkih in trgih v Kijevu: I sobi i lyudiam (Strichkotkatska Fabryka, 2022), Na chasi, (Strichkotkatska Fabryka, 2022), Svyato Kohannia, (Re:Place, 2022), Drujniy Prostir (KyivPride community center, 2023). Leta 2021 je napisal, ilustriral in oblikoval tudi queer fantazijsko slikanico za mlade odrasle The Lawyer for the Fairy Folk. 

Mitja Blažič je veteran na področju aktivizma za človekove pravice LGBT. Od leta 2000 je bil močno vključen v gibanje za enake pravice LGBT-oseb in njihovih družin. Je soustanovitelj Društva DIH, delal je kot programski vodja izobraževanja o človekovih pravicah in LGBT-mladinskega centra pri nevladni organizaciji Informacijskem centru Legebitra. Koordiniral je kampanjo Za vse družine! med referendumoma 2012 in 2015. Diplomiral je iz novinarstva na Fakulteti za družbene vede in bil med letoma 1994 in 2010 zaposlen kot novinar na javnem Radiu Slovenija. Trenutno je od leta 2020 zaposlen kot svetovalec Zagovornika za spremljanje pri Zagovorniku načela enakosti.

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
16 junija, 2023
Ura:
19:00 - 20:30

Prizorišče

Desni Atrij Mestne hiše Ljubljana
Mestni trg 1
Ljubljana,
+ Google Map