fbpx

Outside In (2017-2019)

Projekt Outside In predstavlja strateško partnerstvo v okviru programa Erasmus+. Vključeval je trenerke in mladinske delavke_ce iz Slovenije, Portugalske, Finske, Škotske in Irske (23 jih je dokončalo projekt). Začel se je junija 2017, zaključil pa maja 2019. Zajema več delov, vključno s treningom za trenerke_je o transformaciji sovraštva v mladinskem delu, pripravo priročnika, ustanovitvijo mednarodnega strokovnega bazena trenerk_jev in spletne platforme (www.transforminghate.eu). Kar je edinstveno pri tem projektu, je, da vse_i sodelujoče_i udeleženke_ci in trenerke prihajajo iz različnih manjšinskih in marginaliziranih skupin ter imajo osebne izkušnje z rasizmom, seksizmom, homofobijo, bifobijo in transfobijo, versko diskriminacijo, razredno diskriminacijo in diskriminacijo na podlagi različnih zmožnosti. Zaradi osebnih izkušenj s sovraštvom so edinstveno usposobljene_i za razvoj in izvajanje treningov ter pripravo gradiv za naslavljanje sovražnega govora in/ali vedenja ter za njuno transformacijo. Vsaka od nacionalnih ekip se je osredotočila na določeno obliko diskriminacije in razvila svoje znanje o temi, ki je vključeno v priročniku.

 

  • Slovenija: LGBTIQ+ diskriminacija
  • Portugalska: Intersekcijska diskriminacija
  • Finska: Rasizem
  • Škotska: Verska diskriminacija
  • Irska: Diskriminacija na podlagi spola

Transformacija sovražnega govora v mladinskem delu

Praktični priročnik

Ta priročnik smo razvile_i z namenom pomagati mladinskim delavkam_cem transformirati sovražni govor ali vedenje v mladinskem delu. Sovraštvo – v obliki govora, vedenja ali odnosa – je oblika nasilja, ki je pogosto spregledano ali ignorirano. Če ostane nenaslovljeno, lahko v družbi hitro postane normalizirano ter se stopnjuje do fizičnega nasilja v širšem obsegu. Naslavljanje sovraštva, takoj ko se pojavi, jasno sporoča mladim, da je tovrstni govor ali vedenje škodljivo in nesprejemljivo. S tem pokažemo resnost sovraštva kot dejanja dehumanizacije.

Transformacija sovraštva v mladinskem delu

Priročnik za vse, ki delajo z mladimi

Ta priročnik je namenjen mladinskim delavkam_cem in vsem, ki delajo z mladimi in se pri svojem delu srečujejo s pojavom sovražnega govora in/ali sovražnega vedenja.

Osredotoča se na delo, ki ga moramo opraviti kot mladinske_i delavke_ci: ozaveščanje lastnih komunikacijskih veščin in veščin poslušanja, ustvarjanje varnejših prostorov, ki podpirajo učenje in spremembe, ter osredotočanje na delo s tistimi mladimi, ki s svojim govorom ali vedenjem širijo sovraštvo, ne glede na to, ali se tega zavedajo ali ne. Priročnik nam daje orodja za uporabo transformativnih praks pri delu z mladimi, da bi dosegle_i resnične spremembe v njihovem odnosu in vedenju.