fbpx

Usposabljanje na delovnem mestu – Barcelona, Španija

24. Avg. 2023

Usposabljanje na delovnem mestu sva otvorili s sestankom z najino gostujočo organizacijo Mosaiq, kjer sta naju Asier in Emma pogostila z zajtrkom in popeljala skozi aktivnosti, s katerimi se organizacija ukvarja. Mosaiq je mlada organizacija, ki obstaja šele par mesecev, vendar na čelu z Asierom, z leti izkušenj na področju mladinskega dela, trenerstva in dela na področju LGBTIQ+ in s pomočjo sodelavk_cev, praktikantk_ov in prostovoljk_cev uspešno izvaja tako lokalne, kakor tudi mednarodne projekte.

Pogovarjale_i smo se o izkušnjah dela na področju LGBTIQ+ pravic in mladinskega dela ter o neformalnem izobraževanju in mednarodnih projektih, skozi zorni kot Slovenije in Španije ter iskale_i sorodne smeri dela, preko katerih se v prihodnosti lahko povezujemo in sodelujemo. Predstavili_a sta njihov način dela in preko sledenja le-tega smo našle_i kar nekaj skupnih tem in pristopov, ki jih lahko uporabimo tudi v našem društvu. Poleg tega, da smo že v skupnem projektu Rainbow Peer Forces, ki se ukvarja z pripovedništvom, skozi naše delo naslavljamo teme medvrstniškega nasilja, aktivnega državljanstva, aktivizma skozi ulično umetnost, prav tako pa se oboji posvečamo izobraževanju mladinskih delavk_cev in oseb, ki delajo z mladimi.

Največjo povezavo pa smo gotovo našle_i v okviru našega kulturnega programa in razstav, ki potekajo v sklopu Festivala Parada ponosa ter celo prišle_i do ideje za skupno razstavo na Festivalu Parada ponosa 2024, saj se tudi pri Mosaiq-u veliko ukvarjajo z organizacijo razstav in skozi Dragtivizem, projekt, ki povezuje drag in aktivizem, pri mladih vzbudijo zanimanje za aktivni angažma in aktivizem.

Sestali sva se tudi z Vincentom, predstavnikom nevladne organizacije Iguality, ki se ukvarja s področjem duševnega zdravja in omogočanja dostopnosti le-tega marginaliziranim skupinam. Pogovarjale_i smo se o možnostih povezovanja skozi program Sqvot in Erasmus+ pripravništev. Gre za mlado organizacijo, vendar jim povezave, ki jih imajo zaradi dolgoletnih izkušenj dela posameznic_kov, ki delujejo v njej, omogočajo hiter napredek in visoko raven strokovnosti dela, ki prinaša konkretne rezultate. Vincent naju je popeljal tudi skozi njihove principe komunikacijskega dela, bolj specifično skozi inovativne načine oglaševanja in doseganja njihovih uporabnic_kov.

Med drugim sva obiskali tudi Centre LGBTI de Barcelona, kjer sva se sestali z ekipo Ahora Dónde, društvom za mlade, ki so žrtve LGBTIQ+ fobije v njihovem družinskem okolju in članico evropske mreže Le Refuge LGTBI+. Društvo nudi psihosocialno svetovanje in podporo mladim, ki so tarča LGBTIQ+ fobije. Ukvarjajo se tudi z družinsko mediacijo, saj je njihov cilj, da mlado osebo, z njeno privolitvijo, popeljejo tudi skozi priprave na ponovno srečanje in konfrontacijo s svojo družino v varnem in vodenem okolju. Podobno kot naš program SQVOT, tudi one_i mladim LGBTIQ+ osebam nudijo možnosti namestitve pri gostiteljicah_jih.

Del ekipe, s katerim sva se sestali; Mélanie, Alberto in Marco, so nam predstavile_i tudi delo Centre LGBTI de Barcelona – mestnega referenčnega prostora, ki LGBTIQ+ skupnosti in vsem drugim državljankam_om ponuja široko paleto storitev informiranja, svetovanja in neposredne pomoči, vse v sodelovanju z ustreznimi društvi in ​​organizacijami ter pristojnimi organi. Poleg tega, da predstavlja prostor za LGBTIQ+ skupnost in njihove zaveznice_ke, kulturo in ozaveščanje in s tem dopolnjuje dejavnosti, ki jih organizirajo različna društva, ki stalno ali občasno uporabljajo prostore centra, si prizadeva tudi za zaščito in napredovanje LGBTIQ+ pravic na zakonski ravni.

Raziskovali sva bogato LGBTIQ+ sceno v mestu in se odpravili v predel, kjer je na nekaj ulicah zgoščenih več kot 15 LGBTIQ+ barov in trgovin. Tekom najinega usposabljanja na delovnem mestu je med drugim potekal tudi največji mednarodni gej festival Circuit, tako da je bila že tako mavrično obarvana Barcelona še bolj polna LGBTIQ+ oseb, mavričnih zastav in večernih dogodkov.

*Opozorilo o občutljivi vsebini: transfemicid*

Obiskali sva tudi spomenik Glorieta de la Transsexual Sònia, postavljen v spomin na Sonio Rescalvo Zafro, ki je bila zaradi svoje spolne identitete nasilno umorjena 6. oktobra 1991 s strani skupine neonacistov. Spomenik, ki stoji v mestnem parku Ciutadella že od leta 1993, je bil leta 2013 preimenovan v svoje obstoječe ime in s tem postal prvi javni prostor v Evropi, poimenovan po transspolni osebi, skupaj z zgodovinskim označevalcem, ki pojasnjuje njeno zgodovino.

Barcelono si bova zapomnili kot barvito, vključujočo ter napredno mesto za LGBTIQ+ osebe. 

Razvitost LGBTIQ+ scene sva občutili tudi na lastni koži, saj kot lezbični par in kot kvir ženski nisva doživeli nobenega negativnega odziva, neprimernih komentarjev, uporabe napačnih zaimkov, … Seveda upoštevajoč, da sva se zadrževali v bolj turističnih predelih mesta in najina kratka izkušnja ne odraža nujno realnega stanja.

Društvo Parada ponosa sodeluje v večih mednarodnih projektih, ki nam omogočajo sodelovanje z LGBTIQ+ in mladinskimi organizacijami po Evropi in širše. Od leta 2017 naprej pa izvajamo tudi usposabljanja/sledenja na delovnem mestu. V preteklosti smo gostile_i veliko oseb iz partnerskih organizacij v Sloveniji, da so spoznavale naše načine dela, naše pristope in primere dobrih praks ter predvsem posamezne procese načrtovanja in izvedbe Festivala Parada ponosa. V zadnjem letu, pa smo se odločile_i, da je čas, da se na teren k partnerskim organizacijam odpravi tudi naša ekipa. Tako smo obiskale_i partnerske organizacije na Portugalskem, Irskem, v Nemčiji, na Islandiji, v Makedoniji, na Cipru in v Španiji. Hvaležne_i smo za učne izkušnje, za vpogled v druge realnosti in predvsem za nova partnerstva in sodelovanja na področju LGBTIQ+ mladinskega dela. Projekt financira program Erasmus+ in kar je najbolje pri celi zgodbi – da se lahko v tovrstne projekte vključi res skoraj vsak_a. Upamo, da se nam boste v naslednjih projektih pridružile_i tudi ve_i.

Katja in Hana

PS – Barcelona je zelo vključujoča tudi za pse! 🙂