Sporočilo Parade ponosa 2006 

6. Parada ponosa www.ljubljanapride.org 6. Parada ponosa DOVOLJ! ODVRZIMO MASKE! DOVOLJ! ODVRZIMO MASKE!
V Sloveniji živi 200.336 lezbijk in gejev.
106.178 je zaradi svoje spolne usmerjenosti doživelo nasilje. Najpogosteje na javnem mestu (na ulici, v barih in podobno).
40.049 gejev in lezbijk, ki so zaposleni, na delovnem mestu ne upa odkrito spregovoriti o sebi. Bojijo se, da bodo zaradi tega zasmehovani, ne bodo napredovali ali pa bodo izgubili službo.*

Družba tako stanje podpira. Ne želi se soočiti s svojim nelagodjem ob homoseksualnosti.
Zato ustrahuje. Zasmehuje. Izvaja nasilje. Potiska nas v zasebnost. Pravi, da je strpna, a postavlja pogoj: »zginite mi izpred oči!«
Ampak nam je dovolj! Odvrzimo maske!

Moto letošnje parade je torej DOVOLJ! ODVRZIMO MASKE! Z njim pozivamo državo, naj takoj začne odpravljati vse oblike diskriminacij gejev, lezbijk, biseksualcev in transseskualcev, zaradi katerih živijo mnogi državljanke in državljani v tolikšnem strahu, da so prisiljeni nositi maske.

Država je denimo s sprejemom zakona o Registraciji istospolne partnerske skupnosti pri nas uzakonila diskriminacijo, saj zakon v številnih postavkah istospolno usmerjenim državljanom ne podeljuje enakih pravic kot ostalim zgolj zato, ker so istospolno usmerjeni. Žal so te postavke predvsem socialne pravice, ki izhajajo iz partnerstva, kar v resničnem življenju pomeni, da bo homoseksualnim parom v Sloveniji veliko težje živeti, kot ostalim.

Še več, država nam nenehno sporoča, da nismo zaželeni, da moramo svojo identiteto živeti doma, med štirimi stenami, da nismo družbeno in državno koristni, da z domnevno nereproduktivnostjo ne prispevamo k razvoju države, družbe in naroda, da se je treba sramovati, če si transseksualec, biseksualka, lezbijka ali gej. Kako naj si sicer razlagamo, da bodo na večini upravnih enot istospolne pare registrirali v ločenih prostorih od heteroseksualnih? In to brez prič, brez staršev, sorodnikov in najdražjih.

S sloganom pa se letos obračamo vase, tudi na transseksualno, biseksualno, lezbično in gejevsko skupnost pri nas. Pozivamo vse istospolno usmerjene, naj ne pristajajo več na diskriminacijo, zaradi katere še leta 2006 živijo pod maskami heteronormativnosti, okrnjeno, brez možnosti polne in svobodne uresničitve svoje identitete. Zberimo pogum, ovrzimo maske in glavo pokonci! Svobodno in suvereno naprej.

Ob letošnji paradi ponosa bomo podprli tudi ruske, romunske in poljske kolegice in kolege, ki so bili prav v zadnjih mesecih žrtve hudega nasilja in diskriminatornih praks.

*Deleži so izračunani na osnovi uradnih statističnih podatkov o prebivalstvu in zaposlenih v Sloveniji in rezultatih raziskave o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji (Mirovni inštitut, 2004).