X
Menu

Datum in čas:

13. junij,

18.00 – 19.30 in 20.00 – 21.00

Prizorišče:

Pritličje, Mestni trg 2

O dogodku:

18.00 – 19.30: Interspolne osebe in družbene strukture

Leta 2006 je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani izšlo diplomsko delo Tonje Zadnik »Interseksualnost kot izziv spolni dihotomiji«, kjer je avtorica podala podatek, da obstaja v svetovnem merilu vsaj dva odstotka ljudi, ki niso ne moški ne ženske, temveč interspolne osebe, na podlagi tega podatka pa je postavila tezo, da spolna dihotomija ni univerzalna in edina oblika spolne kategorizacije, temveč bolj posledica kulturnih vzorcev, ki so spremenljivi. Na pričujočih dogodkih bomo govorili o interspolnosti.

Interspolne osebe in družbene strukture; pogovor s Kitty Anderson, predsednico Intersex Island; moderira Simona Muršec.
Na okrogli mizi bomo javnost seznanili s konceptom in realnostjo interspolnosti ter prevetrili pravne, družbene, kulturne, medicinske in druge vidike vključevanja interspolnih oseb. V pogovor bomo vključili tudi izkušnjo staršev interspolnih otrok, ter naslovili medicinski postopek in prakso v Sloveniji.

Workshop will be held in English language.

 

20.00 – 21.00: Predstavitev umetniških del Ele Xora

Ela Xora je britanska multidisciplinarna umetnica, predvsem s področij vizualne in performativne umetnosti, katere delo razburja umetniški svet. Revija Timeout jo je označila za fascinantno, izjemno karizmatično in totalno distinktivno. Nominirana je bila za nagrado Southwark Art v kategoriji Najboljši novi umetnik. Umetnica deluje aktivistično, saj dviguje zavest o zgodovinskih in aktualnih realnostih povsem spregledanih interspolnih oseb. Deluje v »mainstream« okoljih in tako širšo javnost ozavešča o še eni nerazkriti prisotnosti.

Razstava Ele Xora bo na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše do 19. junija. Ogled možen vsak dan med 8. in 20. uro. Vstop prost.

Event will be in English language.

Častni pokrovitelj je evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DESUS). Dogodek finančno podpira skupina Alde – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.