X
Menu

Datum in čas:

9. junij 2017, 21.00

Kraj:

Kinodvor

Podrobnosti:

Leto: 2017

Režija: Andrea Weiss

Produkcija: Jezebel Production

Trajanje: 75 minutes

Produkcija dogodka: Nina Dragičević, Društvo Parada ponosa, Kinodvor

Dokumentarni film Kosti spotike raziskuje zgodovinski spomin v postfrankistični Španiji, posebno pozornost pa usmerja k represiji LGBT oseb pod frankizmom. Kaj se je dogajalo z LGBT ljudmi med fašističnim režimom v Španiji? Film razkriva njihove zgodbe, tudi zgodbo najslavnejšega španskega pesnika Federica Garcie Lorce, ki je postal simbol tako zgodovinskega spomina kot španskega LGBT gibanja.

“Španija je glede homoseksualnosti danes ena najbolj naprednih držav, pa vendar se še vedno izmika temeljiti sodni obravnavi svoje temačne preteklosti. Občutljivi film Andree Weiss daje glas žrtvam LGBTIQ skupnosti. Dokumentarec pripoveduje o njihovem boju za razjasnitev, zadoščenje in človekove pravice, pa tudi o njihovem stalnem trudu, da bi tistim, ki so bili ubiti in so nato ‘izginili’, zagotovili dostojen pokop. Ta potlačena zgodovina, ki najde svoj boleči odmev v Lorcovi poeziji in glasbi, je podprta z impresivnim arhivskim gradivom.” – Mednarodni filmski festival v Berlinu.

“Film Kosti spotike se s pričevanji o vojnih grozotah in srhljivim slikovnim gradivom, ki prikazuje nakopičena trupla, drži standardnega pristopa televizijskega dokumentarca. Poleg tega izpostavi edinstvenost španskih okoliščin – kako je katoliška cerkev sodelovala pri kaznovanju tistih republikanskih zapornikov, ki niso bili ubiti, španska država pa je s pomočjo jetniške delovne sile zgradila velikanski spomenik herojem zmage fašizma. /…/ Še eno novo razsežnost pa dodajo podrobnosti o življenju gejev in lezbijk pod Francovo vladavino.” – David D’Arcy, Screen Daily

 

Andrea Weiss je mednarodno priznana in nagrajevana ustvarjalka dokumentarnih filmov in doktorica zgodovinskih ved. Med njena režiserka dela sodijo International Sweethearts of Rhythm (skupaj z Greto Schiller; 1986), A Bit of Scarlet (1997), Seed of Sarah (1998), Escape to Life: the Erica and Klaus Mann Story (skupaj z Wielandom Speckom; 2000), U.N. Fever (2008) in Bones of Contention (2017). Po njeni knjigi Paris Was a Woman, ki je izšla leta 1995 in je prejela nagrado Lambda za literaturo, je režiserka Greta Schiller posnela istoimenski film. Leta 1993 je objavila knjigo Vampires and Violets: Lesbians in Film, ki je leta 2010 izšla tudi v slovenskem prevodu pri založbi Škuc. Leta 2008 je objavila knjigo In The Shadow Of The Magic Mountain: The Erika And Klaus Mann Story, ki je prejela nagrado Publishing Triangle. Od leta 2003 je profesorica za film/video na newyorškem City College.

Z Andreo Weiss se bo pogovarjala Nina Dragičević.

 

Častna pokroviteljica dogodka je evropska poslanka Tanja Fajon. Dogodek finančno podpira S&D – skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu.

 

Vstopnina: 5,30 EUR, 4,50 EUR*
* Do popusta so upravičeni otroci do 14. leta, dijaki, študentje, upokojenci in brezposelni. Upokojenci popust uveljavljajo s kartico upokojenca (ZPIZ), otroci z zdravstveno izkaznico, študenti in dijaki s študentsko oziroma dijaško izkaznico z nalepko za tekoče šolsko leto ali indeksom, brezposelni pa z veljavnim potrdilom oz. odločbo Zavoda RS za zaposlovanje, ki izkazuje status brezposelne osebe, in osebnim dokumentom.