X
Menu
X
Nalaganje dogodki

Javna razprava: Uprimo se zatiranju – vloga Evropske unije in mednarodnega pritiska pri ohranjanju in zagotavljanju pravic LGBTIQ+ oseb

14 junij 2021

Organizira: Društvo Parada ponosa

Jezik: slovenščina in angleščina

V Sloveniji smo zadnje leto priča rapidni rasti in intenzivnejši prisotnosti sovražnega diskurza v odnosu trenutne oblasti do zagotavljanja in ohranjanja že pridobljenih človekovih pravic LGBTIQ+ oseb. Obenem pa smo v istem obdobju bili priča nekaj izrazito pomembnim korakom in iniciativam, ki so se zgodile v okviru evropskih institucij. Novembra 2020 je Evropska komisija lansirala prvo Strategijo EU za enakost LGBTIQ oseb; v prvi polovici 2021 pa je Evropski parlament sprejel Resolucijo o razglasitvi EU kot svobodnega območja za osebe LGBTIQ.

V luči dihotomije pozitivnih korakov in vedno večjega delovanja EU na ravni zagotavljanja človekovih pravic LGBTIQ+ oseb, ter izrazito sovražne nastrojenosti trenutne slovenske oblasti, ki bo 1. julija 2021 prevzela predsedovanje Svetu EU, bomo spregovorili o dinamikah in posledicah, ki nas čakajo v naslednjih mesecih in letih kot LGBTIQ+ skupnost.

Skupaj z gostjami_i bomo razmišljale_i o strategijah in načinih, kako nam lahko tudi v Sloveniji delovanje evropskih institucij in mednarodnega pritiska pomaga pri ohranjanju že pridobljenih in pri zagotavljanju še neizborjenih človekovih pravic LGBTIQ+ oseb.

Govorke_ci:

  • Nataša Šip, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
  • Dr. Milan Brglez, evropski poslanec
  • Lana Gobec, predsednica društva Legebitra
  • Katja Štefanec, članica Upravnega odbora Društva Parada ponosa ter vodja mladinske sekcije

 

Moderacija:

  • Simona Muršec, predsednica Društva Parada ponosa

Program javne razprave:

17:00 Pozdrav in uvod v dogodek

17:10 Predstavitev političnega sporočila Festivala Parada ponosa 2021 ter konteksta njegovega nastanka

17:20 Pregled napredka oz. korakov, ki so se v zadnjih mesecih odvili na ravni Evropske Unije

17:45 Kako bi lahko civilna družba ter drugi zainteresirani akterji, tudi v političnem kontekstu, kot ga imamo trenutno v Sloveniji, čim bolj izkoristili napredke oz. korake na EU ravni?

18:00 Dialog s publiko

18:35 Zadnje refleksije in sporočila iz publike

18:45 Zaključek dogodka

Organizatorji se bomo držali trenutno veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije. Vse obiskovalke_ce vljudno naprošamo, da upoštevate veljavne predpise in nam pomagate narediti dogodek mavričen in varen.

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
14 junija, 2021
Ura:
17:00 - 19:30

Prizorišče

TBC