X
Menu
X
Loading dogodki

Strokovni posvet: LGBTQ+ mladi v šoli

17 junij 2021

Organizirata: Društvo Parada ponosa in DIC Legebitra

Jezik: slovenski in angleški jezik + tolmačenje v angleški in slovenski jezik ter slovenski znakovni jezik

 

Strokovni posvet se bo osredotočil na področje LGBTQ+ oseb in vsebin v šolstvu in bo predstavil aktualno problematiko in vprašanja s področja. Predstavljeni bodo rezultati nacionalne raziskave o stanju v šolah z naslovom LGBT mladi – prebijmo molk v šolah!, ki jo je leta 2019 izvedlo DIC Legebitra. Poleg tega bodo predstavljeni tudi projekti Društva Parada ponosa in DIC Legebitra, aktivnosti s področja ter dobre prakse iz tujine in Slovenije za ustvarjanje bolj vključujočega in varnejšega šolskega prostora.

Na področju šolstva in LGBTQ+ tematik je bil dosežen kar precejšen napredek. Glede na stanje in potrebe tako mladih kot izobraževalk_cev pa nas čaka še veliko dela. Za uspešne nadaljnje korake si moramo prizadevati skupaj ter skozi sodelovanje odgovoriti na izzive in vedno pogostejše pritiske. Strokovni posvet tako predstavlja eno izmed odskočnih desk za poglobljeno delo na področju varnejšega šolskega okolja za LGBTQ+ mlade.

 

Dogodek bo potekal v prostorih Kina Šiška (dvorana Komuna). Prostori so dostopni za osebe, ki uporabljajo voziček ter uporabnice_ke slušnih aparatov. Na dogodku bo mogoče dobiti tudi tiskano izdajo poročila ter priročnike obeh društev.

Dogodka se tako lahko udeležite:

  • v fizični obliki v Kinu Šiška,

  • preko platforme Zoom, kjer bo možnost interaktivnega sodelovanje,

si ogledate posnetek, ki bo dostopen na socialnih omrežjih v dneh po strokovnem posvetu.

 

Na dogodek so zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije za omejitev širjenja koronavirusa obvezne prijave. Obrazec za prijavo najdete tukaj. Prijave zbiramo do 10. 6. do polnoči.

Posvet bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku, omogočeno pa bo tudi tolmačenje slovenskih delov v angleški jezik in obratno ter tolmačenje celotnega strokovnega posveta v slovenski znakovni jezik.

Pri pripravah na dogodek sledimo vsem smernicam NIJZ za zagotavljanje varnosti.

 

Dogodek so podprili: program Erasmus +, Program ACF v Sloveniji 2014–2021, Renew Europe, Nemško veleposlaništvo Ljubljana in Kino Šiška.
Dogodek je del Festivala Parada ponosa 2021, ki ga organizira Društvo Parada ponosa.

Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancira: Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

Program posveta

 9.00–9.30: Prihod in registracija

 

 9.30–10.00: Uvod in nagovori

 

10.00–11.00: Predstavitev rezultatov nacionalne raziskave o stanju v šolah iz leta 2019 z naslovom LGBT mladi – prebijmo molk v šolah! (v slovenskem jeziku)

Predstavitev rezultatov raziskave in zaključnih ugotovitev. V raziskavi je sodelovalo več kot 600 mladih LGBT+ oseb, ki so vključene v izobraževalni proces, iz vseh statističnih regij v Sloveniji. Med drugim je raziskava pokazala, da se 34,8 % vprašanih ne počuti varno v šoli zaradi svoje spolne usmerjenosti in 26,4 % zaradi svojega spolnega izraza. Raziskava poroča o visokem odstotku LGBTIQ+ oseb, ki so v šoli doživele verbalno, fizično in druge oblike nasilja tako na podlagi spolne usmerjenosti kot tudi spolne identitete, spolnega izraza ali kakšne druge manjšinske okoliščine.

 

11.00–11.30: Kava s predstavitvijo naših vsebin (v slovenskem jeziku)

Predstavitev usposabljanj in izobraževalnih gradiv ter priročnikov društev za izvajanje izobraževalnih aktivnosti z mladimi. Predstavitev novonastajajoče Mreže vključujočih šol, katere namen je promocija in implementacija človekovih pravic ter boj proti neenakost in diskriminaciji v šolskem prostoru.

 

11.30–12.00: Predstavitev projekta SAFER (v slovenskem in angleškem jeziku)

Predstavitev projekta SAFER (Schools Act For Equal Rights), ki se osredotoča na boj proti diskriminaciji in za enake možnost v šolskem okolju z namenom ustvarjanja (bolj) vključujočega in varnejšega okolja za mlade.

 

12.00–12.30: Predstavitev priporočil in dobrih praks (v slovenskem in angleškem jeziku)

Predstavitev priporočil, zbranih na podlagi raziskav in naših izkušenj, ter predstavitev dobrih praks iz tujine in Slovenije. Z domačimi in mednarodnimi gostjami_i bomo pogledale_i situacijo v Sloveniji in drugod ter pogledale_i na situacije še z drugih perspektiv – dobrih praks.

 

12.30–12.45: Odmor

 

12.45–13.30: Diskusija (v slovenskem jeziku)

Z gostjami_i bomo spregovorile_i o tem, kako se soočiti s političnimi, medijskimi in civilno-družbenimi pritiski ter stigmatizacijo zaradi tako imenovane ideologizacije šol ter z napadi na prisotnost LGBTQ+ vsebin v šolskem prostoru.

Imena sogovornic_kov bomo objavile_i naknadno.

 

13.30–14.00: Zaključek in kosilo

 

Organizatorji se bomo držali trenutno veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije. Skladno s tem bomo upoštevali PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pravila. Vse obiskovalke_ce vljudno naprošamo, da upoštevate veljavne predpise in nam pomagate narediti dogodek mavričen in varen.

 

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
17 junija, 2021
Ura:
09:00 - 14:00

Prizorišče

Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana, Slovenia