5. parada ponosa
5. parada ponosa
Ljubljana, 2. julij 2005

Zgodovina

Kaj sploh je parada ponosa?
Stonewall InnTo je javna manifestacija GLBTIQ (gejevske, lezbične, biseksualne, transseksualne, medseksualne in queer) populacije. Prva parada ponosa je bila odziv na upor v baru Stonewall v New Yorku leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasiljem policistov. Dandanes se po svetu zvrsti mnogo parad ponosa, s katerimi želimo opozoriti na razne probleme s katerimi se srečujemo, se borimo za svoje pravice in želimo pokazati da smo tukaj. V letu 2005je bila v pripravi tudi 2. svetovna parada ponosa Ljubezen brez meja (Love without borders), ki naj bi potekala v mesecu avgustu v Jeruzalemu, vendar je bila zaradi političnih nemirov na tem področju prestavljena.

Zakaj toliko različnih imen?
Gay PrideNa kratko - zaradi različnega poudarka in zaradi prevodov. Parada ponosa je prevod angleške besedne zveze pride parade, poleg tega pa obstaja še kar nekaj oznak. V slovenščini se pogovorno uporablja tudi beseda prajd, sicer pa se v angleščini poleg pride parade pogosto uporabljata še oznaki CSD - Christopher Street Day (Stonewall Inn se je nahajal na ulici Christopher Street) in Mardi Gras (kot festival; ta oznaka se uporablja predvsem na področju Avstralije). Kot zanimivost, parada ponosa na Nizozemskem se imenuje Roze Zaterdag (roza sobota).

Kdaj je bila prva parada ponosa v Sloveniji?
Prva parada ponosa v Sloveniji se je zgodila leta 2001, kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem izmed ljubljanskih lokalov. Po zgledu ostalih držav je parada ponosa postala tradicionalna; v letu 2005 smo jo organizirali že peto leto:

2001: Obvoznica mimo nestrpnosti - pohod proti homofobiji
1. parada v Slovenijihttp://www.ljubljanapride.org/2001/

2002: Država, veš svoj dolg?
http://www.ljubljanapride.org/2002/

2003: Mi drugačni, vi enakopravni
http://www.ljubljanapride.org/2003/

2004: Poroka bo!
http://www.ljubljanapride.org/2004/

2005: Registracija je diskriminacija!
http://www.ljubljanapride.org/2005/

Domov Zgodovina Program Foto galerija Organizatorji ENGLISH