X
Menu
Paradni žur

Paradni žur

Sobota, 22. junij, 23:00–05:00, Kluba Tiffany in Monokel, Metelkova

Koprodukcija: Društvo Parada ponosa, Kluba Monokel in Tiffany

V klubu Monokel, Dj program: Deena Abdelwahed, Warrego Valles, Volk in v klubu Tiffany, Dj program: Dj Naj

DEENA ABDELWAHED

Deena je začela svojo glasbeno kariero kot del kolektiva World Full of Bass v Tunisu ter jo nadaljevala v kolektivu Arabsazy. Leta 2016 je spoznala ekipo InFiné in nastopala v klubih, na festivalih in klubskih večerih, kot so Concrete (kjer je zdaj hišna DJ-ka), Boiler Room, Villette Sonique, Wet for Me, CMT (»Hail Mother Internet«), Room for Resistance, Saüle (Berghain) in Rewire Festival. Deena je nedvomno postavila Tunizijo na mednarodni zemljevid elektronske glasbe, vendar je ne bi bilo prav kategorizirati zgolj na podlagi njenih korenin, saj je tipična predstavnica globalne generacije, ki je doma na internetu in za katero so meje zastarel koncept. Poleg tega je Deena glasbena samoukinja, saj ni želela čakati, da bi ji bilo znanje prinešeno pod nos.

Želi si odkriti zvok prihodnosti in za svojo mešalno mizo ne diskriminira glede geografskega porekla. Njeni DJ nastopi na široko odpirajo vrata njenemu raziskovalnemu laboratoriju, kjer se igra z mejo med klubsko in avantgardno glasbo in še neslišanimi ritmi iz subkulturnih robov. Prihodnost, ki jo gradi, temelji na pozivu, naj se zbudimo iz patološke ravnodušnosti, ki pustoši po naši zagrenjeni dobi – v Deenine transspolne hibridne mikse se prebije samo sveža in predrzna glasba. Vendar pa je treba njene DJ-ske podvige ločevati od njenega skladateljskega dela, ki ga zaznamuje človeška in umetniška iskrenost. Kot DJ-ka si ne zastavlja mej in uporabi vse, kar ji lahko svet ponudi, njen skladateljski alter ego pa raziskuje notranje pokrajine in razkriva sledi zgodovine, iz katere se je Deena izoblikovala kot oseba in kot umetnica; samostvaritev iz frustracij in omejitev, rojenih iz nazadnjaškega mišljenja. To ni domena ne Vzhoda in ne Zahoda, Deena pa si ga neutrudno prizadeva razkriti in izničiti.

Njen prvenec Khonnar je izšel novembra 2018 in ustvarja točko preloma med Severom in Jugom in postrevolucionarni odgovor generacije, ki se emancipira, zaton vpliva Zahoda in patriarhata, novo dekolonializacijo … Deena je na čelu novih glasbenih pristopov in Khonnar je manifest generacije, ki se ne želi prilagajati ali biti všečna, generacije, ki je stisnjena v kot in ki si pospešeno jemlje nazaj nadzor nad lastno identiteto skupaj z vsemi izgubami in kaosom, ki jih to prinaša.

Share