MANJŠINSKI STRES IN DUŠEVNO ZDRAVJE MANJŠINSKIH SKUPNOSTI

SQVOT_posvet

7. 6. 2022 ob 9:00-17:00

Hostel Celica (Metelkova 8, Ljubljana)

Dogodek bo potekal v slovenščini in angleščini.

PRIJAVA:

https://forms.gle/yhDRCpWs6dFK3DrV9

 

Posvet Manjšinski stres in duševno zdravje manjšinskih skupnosti se bo vsebinsko odzval na vse bolj perečo problematiko duševnega zdravja manjšinskih skupin, ki se v luči epidemije in njenih posledic vse bolj jasno pojavlja v strokovni in splošni javnosti. Koncept manjšinskega stresa se v strokovni javnosti pojavlja kot orodje za razumevanje dejavnikov tveganja za pojav težav v duševnem zdravju pri pripadnicah_kih manjšinskih skupin. Stres, ki je dolgotrajen in specifičen za omenjene skupine in ki izhaja iz diskriminatornih družbenih praks, procesov in sistemskih ovir, lahko namreč pomembno vpliva na duševno zdravje celotnih skupnosti.

Ključno sporočilo posveta – osrednja govorka bo psihologinja in dolgoletna aktivistka s področja dobrobiti LGBTIQ+ skupnosti na Hrvaškem Matea Popov – bo osredinjeno okoli razumevanja vpliva manjšinskega stresa na manjšinske skupnosti in na manifestacijo omenjenih dejavnikov tveganja v duševnem zdravju posameznic_kov. S strokovnjaki_njami s področja duševnega zdravja manjšin bomo orisale_i stanje, s katerim se srečujemo v praksi, in raziskovale_i možne korake pri bolj učinkovitem naslavljanju posledic manjšinskega stresa v naših skupnostih.

*Matea Popov je dolgoletna LGBTIQ+ aktivistka, psihologinja in terapevtka, ki se posveča vprašanjem, kot je, kako LGBTIQ+ otroke sprejemajo starši, pa mavričnimi družinam in duševnemu zdravju LGBTIQ+ skupnosti nasploh.

Izvedbo strokovnega posveta finančno podpira Mestna občina Ljubljane.