KAJ PRINAŠA LGBTIQ+ SKUPNOSTI OBDOBJE PO
DRŽAVNOZBORSKIH VOLITVAH?

Okrogla miza

7. 6. 2022 ob 18:00–20:00

AKC Metelkova, pred stavbo Lovci (Masarykova 24, Ljubljana)

Dogodek bo potekal v slovenščini.

Parlamentarne volitve v Sloveniji so spremenile tok zgodovine, ki se je začela pisati po zgledu Madžarske, Poljske, Srbije in drugih avtoritarnih držav. Ljudstvo je v dveh tretjinah volilo proti vladi Janeza Janše in desnici. To, da smo volile_i skoraj izključno eno stranko, ki je imela največje možnosti, da premaga SDS, lahko kaže, da smo želele_i karkoli drugega kot politično situacijo zadnjih dveh let. Pa vendar smo izvolile_i novo stranko, novi obraz, in s tem morda celo zanemarile_i stranke, ki se že leta (desetletja) borijo proti desničarski prevladi.

Na okrogli mizi se bomo pogovarjale_i z aktivistkami_i, strokovnjaki_njami ter predstavnicami_ki gibanj, ki so mobilizirala k udeležbi na volitvah. Povprašale_i jih bomo po pomenu izida volitev, po oceni prvih korakov nove vlade in po načinih, na katere se lahko LGBTIQ+ in druga gibanja mobiliziramo tudi v času mandata nove vlade.

*Alenka Kreč Bricelj skupaj z Majo Rijavec vodi organizacijo Smetumet. Zadnjih deset let poskuša predvsem razumeti smeti in njim podobne neugodne pojave v svetu. Še vedno ima več vprašanj kot odgovorov. Njene priljubljene metode dela so: grajenje od spodaj navzgor, postavljanje stvari na glavo, prevpraševanje avtoritet in pitje kave. Osnova njenega dela je oblikovanje in prodaja trajnostnih/zero waste izdelkov (npr. torbe iz odpadnih cerad) in vodenje različnih projektov ozaveščanja.

*Lana Gobec se je Legebitri pridružila januarja 2015. Aktivno je sodelovala pri promociji sprejetja amandmaja o enakosti zakonskih zvez spomladi 2015 in kasneje v referendumski kampanji o enakosti zakonskih zvezi decembra 2015. Preden se je pridružila Legebitri je bila pripravnica pri Evropskem poslancu in aktivna v liberalni politični mladinski sekciji. Večinoma se ukvarja z zagovorništvom in ozaveščanjem o LGBTI temah.

*Maja Cimerman je vodja organizacije Danes je nov dan, kjer skrbi predvsem za projekte o družbeni odgovornosti, transparentnosti in odpiranju javnih institucij. Je izvrstna debaterka z bogatimi mednarodnimi izkušnjami pri poučevanju debaterstva in kritičnega mišljenja.

*Tea Jarc, članica Civilne iniciative glas ljudstva in vidna udeleženka petkovih protestov, je bila na začetku sindikalne poti aktivistka Sindikata Mladi plus, pozneje so jo dvakrat izvolili za njegovo predsednico, ves čas pa na sindikatu dela na več projektih. Sicer se ukvarja predvsem s področjem zagovorništva, tako pri delovni zakonodaji kot širše pri položaju mladih oziroma mladinski politiki.

*Simona Muršec je predsednica Društva Parada ponosa, trenerka neformalnega izobraževanja, mladinska delavka, diplomantka mednarodnih odnosov, finančna menedžerka in aktivistka za človekove pravice. Ob vseh vlogah, ki jih dnevno zavzema, sta ji spodbujanje mladih za družbeni aktivizem ter boj za pravičnejši svet najpomembnejši.