Loading dogodki

Izkušnje solidarnosti lezbičnih gibanj

14 junij 2023 19:00 - 20:30

Izkušnje solidarnosti lezbičnih gibanj

Panel
________________

Dogodek bo potekal v angleščini.

LBTQ+ ženske in nebinarne osebe smo v zgodovini aktivizma znane_i po tem, da vedno znova živimo solidarnost v praksi in da v gibanja za človekove pravice vključujemo najranljivejše. Na tem panelu nas bo podrobneje zanimalo, kako se sodobna lezbična gibanja povezujejo na globalni, evropski in regionalni ravni. Skozi primere različnih iniciativ in praks, ki združujejo lezbijke, ter skozi izkušnje lezbičnih aktivistk, ki bodo z nami na panelu, bomo spoznavale_i raznolike realnosti lezbičnega aktivizma po svetu ter mednarodno solidarnost lezbičnega aktivizma raziskovale_i v kontekstu feminizma, boja za LGBTIQ+ pravice, antirasizma ter okoljevarstvenega gibanja. Odpirale_i bomo razmisleke o potrebah, bojih in potencialih mednarodne lezbične solidarnosti ter iskale_i načine, kako lahko skupaj prispevamo k obstoječim iniciativam.

Gostje_i:

  • Doria Jukić, aktivistka, Hrvaška;
  • Nino Kharchilava, koordinatorka za raziskave in izobraževanje pri Podporni skupini za ženske iniciative (WISG);
  • Angelica Polmonari, lokalna, nacionalna in mednarodna aktivistka Arcigaya, predsedujoča ženskemu odboru pri ILGA World, Italija;
  • Polona Černič, sociologinja, Slovenija;

Moderacija: Katja Štefanec, Društvo Parada ponosa.

____

Doria Jukić je socialna delavka v varni hiši za otroke in odrasle, ki se soočajo z nasiljem v družini – Duga Zagreb. V tej vlogi Doria nudi individualno in skupinsko podporo žrtvam in preživelim nasilja v družini, da si povrnejo samozavest in se ponovno vključijo na trg dela. Poleg te vloge neposrednega dela, ima Doria veliko izkušenj z vodenjem predavanj in delavnic na temo nasilja na podlagi spola in senzibiliziranega pristopa do LGBTIQ oseb. Znanje črpa iz izkušenj z delom v nevladni organizaciji Zagreb Pride ter organizacije vrste obsežnih dogodkov in družbenih gibanj v svoji skupnosti. 

Doria je dolgoletna članica skupine forumskega gledališča in se je v svojem akademskem delu ukvarjala s temo presečišča socialnega dela in koncepta gledališča zatiranih. Je tudi članica bobnarskega kolektiva, ki se zbira okoli queer-feminističnih antikapitalističnih vrednot. Prek kolektiva opolnomoča mlade ženske in queer osebe za družbeno delovanje na lokalni ravni in organiziranje protestov.

Nino Kharchilava je queer aktivistka in zagovornica pravic žensk. Nino ima magisterij iz študij spolov. Njen raziskovalni interes so feministične prakse ustvarjanja in preoblikovanja prostorov. Od leta 2008 Nino sodeluje pri ustvarjanju in razvoju varnih prostorov za queer in feministične ženske ter aktivno sodeluje pri oblikovanju in konceptualizaciji medkulturnih povezav v queer skupnosti in med zagovornicami pravic žensk, tako na regionalni kot mednarodni ravni. Nino je trenerka integrirane varnosti. Nino je tudi soavtorica koncepta zdravilk_cev. Trenutno dela kot koordinatorka za raziskave in izobraževanje pri Podporni skupini za ženske iniciative (WISG).

Angelica Polmonari je strokovnjakinja za človekove pravice in transfeministična lezbična aktivistka za pravice LGBTQIA+ na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Zavzema se za integriteto in prepoznavnost LGBTQIA+ oseb v družbi in politiki. Deluje znotraj organizacije Arcigay, glavne italijanske in evropske organizacija LGBTQIA+, ki trenutno vključuje 74 lokalnih odborov, ter znotraj organizacije ILGA World, največje svetovne zveze LGBTQIA+, ki vključuje 1837 organizacij članic iz 169 držav. Angelica Polmonari je prva javno razkrita transfeministična lezbična predsednica ene izmed najdlje delujočih lokalnih odborov Arcigay – Arcigay Modena “Matthew Shepard”, je mednarodna predstavnica prve italijanske transfeministične mreže LGBTQIA+ Arcigay Rete Donne Transfemminista in trenutna predsednica ženskega odbora pri ILGA World. Angelica Polmonari dela kot svetovalka za politiko in vodja projektov za mednarodne institucije in nacionalne nevladne organizacije za človekove pravice, in sicer za Evropski parlament, za IBO Italija – eno prvih italijanskih nevladnih organizacij za mednarodno prostovoljstvo, angažiranost mladih in trajnost – in za organizacijo Arcigay na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja za promocijo pravic LGBTQIA+ v Srednji Ameriki.

Polona Černič je analitsko-teoretska sociologinja. Delavno se ukvarja s podatkovno analitiko in raziskavami. Je dolgoletna članica selekcijske in organizacijske ekipe ljubljanskega LGBT filmskega festivala ter lezbičnega kolektiva Lezbično-feministična univerza. Njene prispevke je občasno moč slišati v oddaji Lezbomanija na Radiu Študent. Je soavtorica največje lezbične raziskave v Sloveniji, ki je bila izvedena leta 2017. Udeležila se je dveh Evropskih lezbičnih konferenc, na Dunaju leta 2017 in na Madžarskem leta 2022.

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
14 junija
Ura:
19:00 - 20:30

Prizorišče

Atrij ZRC
Novi trg 2
Ljubljana,
+ Google Map