Loading dogodki

Perspektive trajnostnih prireditev in festivalov

15 junij 2023 17:00 - 18:30

Perspektive trajnostnih prireditev in festivalov

Panel
________________

Dogodek bo potekal v angleščini.

V času, ko postaja družba vedno bolj ozaveščena glede učinka, ki ga imamo na okolje, si tudi mnoge organizacije prizadevamo za bolj trajnostno prihodnost na več področjih svojega delovanja. Trajnostni razvoj sestavljajo trije stebri: okoljski, družbeni in ekonomski. Kako organizacija večjih dogodkov oziroma festivalov vključuje te ravni trajnosti? Kakšne so praktične izkušnje pri organizaciji različnih mednarodnih festivalov, povork, dogodkov? Na dogodku bodo v sproščenem vzdušju gostje_i predstavile_i svoje izkušnje pri vključevanju trajnostnih praks v organizacijo in izvedbo aktivnosti.

Gostje_i:

  • Wendla Schaper, aktivist_ka, Nemčija;
  • Mateja Morić, Festival Reciklart, Slovenija;
  • Dina Bajrektarević, članica organizacijskega odbora bosanske parade ponosa;

Moderacija: Manneira Aja Solei,  koordinatorka programa pri Društvu Parada ponosa.

_____

Mateja Morić od leta 2012 pri svojem delu uporablja neformalno metodologijo izobraževanja. Delala je tako z odraslimi, ki so bile_i storilke_ci kriminalnih dejanj, z ranljivimi skupinami mladih ter z otroki. V zadnjih 3 letih ustvarja, izvaja in evalvira različne delavnice in treninge za LGBTIQ+ skupnost in mlade, ki pripadajo drugim marginaliziranim skupinam. Znanje pridobiva s sodelovanjem in organiziranjem različnih dejavnosti, ki mobilizirajo mlade in spremembe v družbi. Področja zanimanja: sovražni govor, vrstniško nasilja, LGBTIQ+, restorativna pravičnost, spodbujanje prostovoljstva in solidarnosti. Mateja, ki je navdušena nad diy kulturo in obsesivno upcyklira vse, zadnjih nekaj let sodeluje s festivalom Reciklart.

Dina Bajrektarević je dolgoletna aktivistka za pravice LGBTI oseb in pravice oseb z oviranostjo. Trenutno opravlja funkcijo izvršne direktorice “Tuzlanski Otvoreni centar”, lokalne organizacije LGBTI, ki zagotavlja vrsto storitev skupnosti LGBTI, in je članica organizacijskega odbora bosanske parade ponosa. Dina se je ukvarjala tudi z mladinskimi politikami, protidiskriminacijskimi politikami in varstvom človekovih pravic z medsektorskim pristopom.

Preko sodelovanja na protestih se je Wendla zgodaj vključila v gibanja za podnebno pravičnost. Kasneje je sodelovala v mladinski politiki in na evropskih mladinskih konferencah za ozaveščanje o podnebnih spremembah, izgubi biotske raznovrstnosti in človekovih pravicah, s posebnim poudarkom na pravicah LGBTIQ+. Sodelovala je v mladinskih projektih, katerih cilj je bil, da se mladi iz različnih okolij neposredno pogovarjajo z nosilci (političnih) odločitev. Po enoletnem sodelovanju z Društvom Parada ponosa in po intenzivnem delu na področju prepletanja LGBTIQ+ z okoljskimi in trajnostnimi temami je Wendla pričela s študijem politologije in trajnostnih ved. Trenutno organizira Parado ponosa v Lüneburgu v Nemčiji, kjer si prizadeva za raznolik program in ozaveščanje o presečiščih med kvirnostjo in trajnostnim delovanjem.

Aktivnost poteka v sklopu projekta Trajnostni aktivizem, ki ga financira Evropska unija.

Izvajanje aktivnosti sofinancira tudi URSM.

 

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
15 junija
Ura:
17:00 - 18:30

Prizorišče

Vodnikova domačija Center
Stritarjeva 7
Ljubljana,
+ Google Map