Loading dogodki

Mednarodna kvir solidarnost – gradimo trdoživost in upanje

15 junij 2023 19:00 - 20:30

Mednarodna kvir solidarnost – gradimo trdoživost in upanje

Panel
________________

Dogodek bo potekal v angleščini.

LGBTIQ+ skupnosti in posameznice_ki doživljajo večplastno zatiranje povsod po svetu: od najbolj ekstremnih razmer, kot je soočenje s smrtno kaznijo, do vsakodnevnih mikroagresij in izključevanj. Priča pa smo tudi neverjetni moči, odpornosti, boju in upanju znotraj gibanj. Na tem panelu bomo načine in oblike mednarodne solidarnosti med LGBTIQ+ skupnostmi raziskovale_i z globalnega vidika; osredotočile_i se bomo tako na migrantsko kvir perspektivo kot tudi perspektive LGBTIQ+ aktivistk_ov in gibanj iz različnih regij zunaj EU. Kako posamezna identitetna gibanja gradijo svoje prakse mednarodne solidarnosti? Kako lahko gradimo trdoživost in upanje kot gibanje, združeno v boju proti skupnemu zatiranju, na svetovni ravni?

Gostje_i:

  • Saleem Haddad, pisatelj in filmski režiser, Palestina, Libanon, Velika Britanija;
  • Eka Tsereteli, vodja Podporne skupine za ženske iniciative (WISG), Gruzija;
  • Hassan Dib – Queen of Virginity, interdisciplinarna_i umetnica_k, Libanon, Nemčija;

Moderacija: Jessica M. C. Lima, Clube Safo, Portugalska.

_____

Saleem Haddad se je rodil v Kuvajtu iraško-nemški materi in palestinsko-libanonskemu očetu. Za svoj prvi roman Guapa, ki je izšel leta 2016, je požel kritiško priznanje časopisov New Yorker, The Guardian in drugih ter si prislužil nagrado Stonewall Honour in nagrado za najboljši prvenec, Polaris 2017. Objavil je tudi več kratkih zgodb, med drugim antologijo palestinske znanstvene fantastike Palestine + 100. Piše tudi za film in televizijo; njegov režiserski prvenec Marco je doživel premiero marca 2019 in bil nominiran za nagrado Iris 2019 za najboljši britanski kratki film. Za svoje delo je prejel podporo institucij, kot sta Yaddo in Literarisches Colloquium Berlin. Trenutno živi v Lizboni, s koreninami v Londonu, Amanu in Bejrutu. Slovenski prevod knjige Guapa je bil leta 2022 objavljen v zbirki Lambda. Saleem je gost letošnjega festivala Živa književnost, prisluhnete mu lahko na literarnem dogodku 14. 6. 2023.

Eka Tsereteli je aktivistka in zagovornica pravic žensk ter soustanoviteljica feministične organizacije Podporna skupina za ženske iniciative (WISG). Ekino feministično delo je osredotočeno na transformativne prakse organizacijskega vodenja, umetnosti in kreativnih pobud, integracije multimedije in inovativnih tehnologij v aktivizem. Od leta 2000 je avtorica in izvajalka različnih pobud, usmerjenih v zagotavljanje enakosti spolov, krepitev ženske in kvir skupnosti ter zagovarjanje njihovih pravic. Organizirala je več razstav in multimedijskih projektov, namenjenih spreminjanju odnosa javnosti do vprašanj kvir skupnosti in žensk. Njeno delo in izkušnje v aktivizmu vključujejo sodelovanje z različnimi lokalnimi in mednarodnimi organizacijami tako na vodilnih položajih kot tudi na položajih, ki nosijo odgovornost za razvoj strategij. Trenutno je direktorica WISG.

Hassan Dib / Kralj_ica nedolžnosti (on_a) je libanonska_i interdisciplinarna_i umetnica_k, ki trenutno prebiva v Berlinu. Njeno_govo delo uporablja mešanico multimedije z elementi osebnega pripovedovanja zgodb. Pogosto govori o njeni_govi izkušnji kvir umetnice_ka v izgnanstvu, njenem_govem odnosu z Libanonom in njenih_govih bojih v Berlinu kot priseljenki_cu ter o tem, kaj pomeni biti stran od »doma«. Idejo doma in pripadnosti predstavlja kot nejasne in pogosto brez odgovorov. Hassan je diplomiral_a iz gledališke in odrske igre na libanonski univerzi v Bejrutu, kjer se je rodil_a in odraščal_a. Hassan je leta 2017 emigriral_a v Berlin in začel_a novo solo prakso kot drag umetnica_k. Leta 2019 je Kralj_ica nedolžnosti tekmoval_a in zmagal_a v Mx.Kottiju, s čimer si je pridobi_la priznanje in ugled na berlinski umetniški sceni. Hassan je ostal_a zvest_a svojim igralskim koreninam in nadaljeval_a z delom v gledališču in filmu, kot je odrska produkcija Lila Lagali, Planet Lubunya, Migraanten! in nazadnje Wohin. Poleg tega je sodeloval_a v filmu Shall I Compare You to a Summer’s Day?, ki je bil predvajan v Berlinale Jury of 2022 ter produciral_a in igral_a v filmu Lazarus.

Poleg nastopanja je Hassan ustanovna_i član_ica Critical Queer Solidarity (CQS), Queer Arab Barty in HERA Collective. Preko CQS je Hassan organiziral_a in omogoči_al mladinske izmenjave in drag delavnice s financiranjem Evropske unije. Njeno_govo kuratorsko delo se je začelo s Queer Arab Barty in se nadaljuje z Adira Party, queer arabsko-pop nočjo, ki je debitirala leta 2023.

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
15 junija
Ura:
19:00 - 20:30

Prizorišče

Vodnikova domačija Center
Stritarjeva 7
Ljubljana,
+ Google Map