Loading dogodki

Izrazi kvir solidarnosti na Balkanu

13 junij 2023 19:00 - 20:30

Izrazi kvir solidarnosti na Balkanu

Panel
________________

Dogodek bo potekal v angleščini.

LGBTIQ+ gibanja na Balkanu si delimo veliko skupnih izkušenj nasilja, marginalizacije in populističnih napadov. Razvile_i pa smo tudi številne preživetvene strategije, trdoživost in podporne mehanizme za LGBTIQ+ skupnosti in aktivistke_e, ki so v ospredju bojev za človekove pravice. Skupaj bomo raziskovale_i načine mednarodne solidarnosti znotraj LGBTIQ+ gibanj, tako regionalno kot širše. Razpravljale_i bomo o vplivu in pomenu krepitve sodelovanja in solidarnosti v regiji.

Gostje_i:

  • Dina Bajrektarević, izvršna direktorica “Tuzlanski Otvoreni centar” in članica organizacijskega odbora bosanske parade ponosa;
  • Doria Jukić, aktivistka, Hrvaška;
  • Biljana Ginova, borka_ec za LGBTIQ+ človekove pravice, Severna Makedonija;

Moderacija: Mateja Morić, Društvo Parada ponosa.

____

Dina Bajrektarević je dolgoletna aktivistka za pravice LGBTI oseb in pravice oseb z oviranostjo. Trenutno opravlja funkcijo izvršne direktorice “Tuzlanski Otvoreni centar”, lokalne organizacije LGBTI, ki zagotavlja vrsto storitev skupnosti LGBTI, in je članica organizacijskega odbora bosanske parade ponosa. Dina se je ukvarjala tudi z mladinskimi politikami, protidiskriminacijskimi politikami in varstvom človekovih pravic z medsektorskim pristopom.

Doria Jukić je socialna delavka v varni hiši za otroke in odrasle, ki se soočajo z nasiljem v družini – Duga Zagreb. V tej vlogi Doria nudi individualno in skupinsko podporo žrtvam in preživelim nasilja v družini, da si povrnejo samozavest in se ponovno vključijo na trg dela. Poleg te vloge neposrednega dela, ima Doria veliko izkušenj z vodenjem predavanj in delavnic na temo nasilja na podlagi spola in senzibiliziranega pristopa do LGBTIQ oseb. Znanje črpa iz izkušenj z delom v nevladni organizaciji Zagreb Pride ter organizacije vrste obsežnih dogodkov in družbenih gibanj v svoji skupnosti. 

Doria je dolgoletna članica skupine forumskega gledališča in se je v svojem akademskem delu ukvarjala s temo presečišča socialnega dela in koncepta gledališča zatiranih. Je tudi članica bobnarskega kolektiva, ki se zbira okoli queer-feminističnih antikapitalističnih vrednot. Prek kolektiva opolnomoča mlade ženske in queer osebe za družbeno delovanje na lokalni ravni in organiziranje protestov.

Biljana Ginova je LGBTIQ+ zagovornica_k človekovih pravic in transfeministična_i aktivist_ka. Zadnjih dvajset let deluje v civilni družbi in se zavzema za pravice različnih zgodovinsko marginaliziranih skupin, vključno s spolnimi in seksualnimi manjšinami, Romkinjami_i, begunkami_ci in migrantkami_i ter žrtvami trgovine z ljudmi. Je neodvisna_en svetovalka_ec s strokovnim znanjem in izkušnjami na področju strateškega zagovorništva v okviru človekovih pravic in razvoja za LGBTIQ+. Na Univerzi Sussex v Združenem kraljestvu je magistriral_a iz (queer) mednarodnih odnosov.

 

Share This Event

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
13 junija
Ura:
19:00 - 20:30

Prizorišče

Mladinski center Legebitra
Trubarjeva 76a
Ljubljana,
+ Google Map