fbpx

Moja izkušnja z Usposabljanjem na delovnem mestu

29. Okt. 2019

Hana (28, Ljubljana)

Za program Usposabljanje na delovnem mestu ⁠–⁠ mladi sem izvedela od svoje svetovalke na Zavodu za zaposlovanje. Povedala mi je za možnost, da ponudim to opcijo podjetju, organizaciji ali društvu, kjer bi želela delati, kar sem tudi storila. Glede na to, da že dve leti opravljam prostovoljsko delo pri Društvu Parada ponosa, se je z njimi dalo hitro dogovoriti, da me prek tega programa vzamejo za 3 mesece.

Dodelile_i so mi mentorico in pričela sem z delom kot upravljalka spletnega komuniciranja v nevladni organizaciji. Spoznavam orodja spletnega komuniciranja, nadaljujem z delom grafičnega oblikovanja, ki sem ga že prej opravljala kot prostovoljka, se urim v pisanju tekstov ipd. 

Zame je izkušnja gotovo pozitivna, saj me je po letu in pol brezposelnosti pripeljala nazaj v rutino z rednim delovnim časom in nalogami. Vendar pa se mi zdi ob tem pomembno upoštevati, da usposabljanje opravljam na Društvu Parada ponosa, ki ga že poznam in kjer sem prostovoljno delala že prej, tako da sem vedela, kaj lahko pričakujem. Zdi se mi, da je ključno, da če se oseba odloči za ta program, potem usposabljanje res opravlja pri delodajalki_cu, ki ji_mu zaupa in jo_ga pozna. V nasprotnem primeru dvomim, da se splača, saj te delodajalka_ec po končanem usposabljanju ni dolžna_an zaposliti, plača oz. nadomestilo, ki ga prejmeš, je izredno nizko, malice nimaš pokrite (razen če se to dogovoriš z delodajlko_cem kot v mojem primeru), tako da lahko hitro pride do izkoriščanja.

Za vsako_ega, ki pa jo_ga zanima program usposabljanja na delovnem mestu pri Društvu Parada ponosa, pa lahko iz svoje izkušnje povem, da se splača. Delale_i boste v super kolektivu, naučile_i se boste novih veščin z različnih področij in se zopet vrnile_i v nek ustaljen ritem dela.