fbpx

POMAGAJMO pri odpravi posledic poplav!

19. Sep. 2023

V začetku avgusta so določene dele Slovenije močno prizadele poplave. Prebivalke_ci iz celotne Slovenije so se v velikem številu odzvale_i na pozive za prostovoljsko pomoč, kar je pomembno vplivalo na saniranje posledic poplav, vendar pa humanitarne in prostovoljske organizacije od začetka septembra dalje opozarjajo na pomanjkanje prostovoljk_cev, na prizadetih območjih pa še vedno potrebujejo zelo veliko pomoči.

Možnosti za pomoč so številne – finančne, materialne, najbolj pa se trenutno potrebuje fizična podpora na lokacijah. V Društvu Parada ponosa smo se v preteklem tednu odpravile_i pomagati v Črno na Koroškem. Za podporo pri organizaciji delovne akcije na terenu smo se obrnile_i na Slovensko filantropijo in na aplikacijo poplave.si.  Prijavile_i smo se kot skupina, kar je odlična nadgradnja sistema in omogoča delovnim kolektivom, da se skupaj organiziramo in odpravimo na teren.

Slovenska filantropija je bila z nami v redni komunikaciji okrog logistike, v uporabo so nam ponudile_i kombije in za enega izmed njih ponudile_i tudi šoferja. Tako s prevozom na lokacijo nismo imele_i stroškov. Lokalne_i prebivalke_ci so nam skuhale_i kosilo, Slovenska filantropija pa nam je za s seboj priskrbela vode, banane in žitne ploščice.

Skozi celoten proces planiranja naše prostovoljske akcije nas je Slovenska filantropija podpirala in nam zagotovila vse potrebne informacije za učinkovito in predvsem varno preživet dan v Črni. Po potrebi vam pripravijo tudi potrdila o opravljenem prostovoljskem delu, ki so bila v avgustu podlaga za zahtevek za povračilo nadomestila, ki so jih delodajalci lahko vložili na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Za september ta ukrep še ni potrjen, vendar si na Slovenski filantropiji prizadevajo, da bi bilo enako, saj je še vedno potrebno ogromno pomoči.

Prav zaradi pozitivne izkušnje, ki jo je naša ekipa imela z opravljanjem prostovoljskega dela na prizadetem območju, k temu vabimo tudi vas. To je dobra priložnost za delovne kolektive, da preživijo nekaj časa skupaj izven običajne lokacije in procesa dela, hkrati pa pomagajo ljudem in lokalnim skupnostim, ki to trenutno nujno potrebujejo. Je tudi priložnost za povezovanje različnih organizacij, saj lahko skupinske akcije organizira več organizacij oz. delovnih kolektivov skupaj.

Upamo, da vas je naša izkušnja spodbudila k razmisleku o sodelovanju in prostovoljenju. Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja, vam z veseljem odgovorimo na njih. 

Ekipa Društva Parada ponosa