fbpx

Varne in vključujoče šole – Študijski obisk partnerjev iz Norveške v Ljubljani

12. Jan. 2023

Prvi dan študijskega obiska smo imele_i v gosteh partnersko organizacijo Queer Youth Norway ter partnerje iz Gimnazije Ptuj. 

Uživale_i smo v veganskih in vegeterijanskih dobrotah Gujžine (tag) in se družile_i v Pritličju.

Drugi dan študijskega obiska v Ljubljani.

Dan, ko naj bi se skupaj s partnerji sestale_i z odločevalkami_ci iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Ministrstvo se je v letu 2019 zavezalo k sodelovanju v projektu v obliki pridruženega partnerstva. Kljub vzpostavitvi dialoga z ministrstvom preko poletja 2022, se nam na več kot deset prošenj za sestanek z mednarodnimi partnerji, niso odzvale_i. 

S partnerji iz Queer Youth Norway smo tekom srečanja govorile_i o programih in projektih obeh društev, dobrih praksah in izzivih s katerimi se srečujemo. 

LGBTIQ+ organizacije na Norveškem sodelujejo s šolami in odločevalkami_ci na več nivojih; zanimanja za njihova izobraževanja učenk_cev in dijakinj_ov so tako velika, da trenutno ne sprejemajo novih prijav. V letu 2022 so v sklopu svojih izobraževanj strokovnega kadra v šolah, usposobile_i več kot 3000 oseb. Tesno sodelujejo s šolami, fakultetami ter ministrstvi. 

V Društvu Parada ponosa skupaj s Queer Youth Norway ugotavljamo, da civilna družba in nevladne organizacije na področju varnih in vključujočih šol lahko podprejo delovanja in naredijo spremembe le do določene točke. Za voljo sistemskih sprememb je sodelovanje z odločevalkami_ci s področja, ključno! 

LGBTIQ+ mladi v šolah so, LGBTIQ+ organizacije smo tiste, ki zastopamo njihove interese in ki smo njihov glas. Če dialoga z nami ni oziroma ga ne bo, potrebe in želje ne bodo slišane in posledično tudi ne upoštevane. 

Zgovorni so podatki raziskav, ki govorijo o stopnjah homofobije, transfobiji in nasilja v šolskih prostorih v Sloveniji. Zgovorna so tudi pričevanja strokovnih delavk_cev, učiteljic_ev in ravnateljic_ev o tem da potrebujejo in želijo podporo ter da jim primanjkuje znanj za delo z LGBTIQ+ mladimi ter orodji za naslavljanje in preprečevanje nasilja na šolah. 

Želimo si dialog z ministrstvom, kjer bi lahko skupaj načrtovale_i sistemske spremembe za varne in vključujoče šole. 

Drage_i sledilke_ci, prijatelji_ce, podpornice_ki, zaveznice_ki ter draga LGBTIQ+ skupnost, pozivamo tudi vas, da skupaj z nami osvetlite omenjeno problematiko in s tem skupaj spodbudimo ministrstvo k vzpostavitvi dialoga in sodelovanja. 

Aktivnost je podprta s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

#acfslovenija