fbpx

Zakaj je boj proti rasni diskriminaciji tudi boj LGBTIQ+ skupnosti?

21. Mar. 2023

Zakaj je tema rasizma še ena izmed tistih zadev, kjer tako pogosto slišimo: “Jaz nimam nič proti, ampak …”

Kako sploh govoriti o rasizmu brez strahu, da bi se narobe_i izrazile_i?

Dejstvo je, da marsikomu zares ni čisto jasno, kje je povezava med LGBTIQ+ skupnostjo in anti-rasizmom. 

Vemo, da smo za začetke našega upora lahko hvaležne temnopoltim trans ženskam, ki so se leta 1969 v lokalu Stonewall Inn v New Yorku uprle policijskemu nasilju. Stonewall je tako hitro postal simbol upora priti družbeni in politični diskriminaciji.

Prav tako smo LGBTIQ+ osebe povsod po svetu. Pomeni, da smo neizogibno prepeletene_i. In dokler ne bo poskrbljeno za najranljivejšo osebo v prostoru, ne bo zares poskrbljeno za nikogar, saj belska nadvlada, patriarhat, razrednost, starizem, antisemitizem, ksenofobija, homofobija, tako kot vsi sistemi zatiranja, delujejo z združenimi močmi. 

In tako je za odpravo enega zatiranja treba odpraviti vsa.

O zločinih človeštva je težko govoriti. Težko je ustvariti varen prostor za govor o rasizmu, saj je ranil in oškodoval toliko življenj, kratenje pravic in uničevanje življenj se še vedno nadaljuje, in posledice rasizma se bodo čutile še dolgo po tem, ko ga bo morda – nekega dne – konec.

A o tem je treba govoritil. Večkrat kot se bomo zmotile_i in/ali narobe izrazlie_i in nas bo nekdo popravil, hitreje bomo na cilju.

Prav tako je pomembna naša vloga in drža v povezavi s temo: zelo velika razlika je namreč v tem, kaj pomeni biti protirasistična_en in kaj pomeni biti anti-rasistična_en. Pri prvem gre namreč za držo, ki je v osnovi pasivna. S tem pa oseba tudi ostane v statusu quo: ne izobražuje se, ne napreduje, ni aktivna pri izražanju svojega mnenja, temveč pasivno počiva na samopodeljeni lovoriki tega, da ni škodoželjna.

Da pa se udejstvujemo kot anti-rastitične_i, pa je bistvo v aktivnosti. V aktivizmu. V učenju, zagovarjanju, opažanju dirskirminacij in v empatiji in solidarnosti. V tem, da se postavimo en_a za drugo_ega. Vemo, kako je biti diskriminiran_a in kaj vse je potrebno za boj proti temu.

V Društvu Parada ponosa smo vedno bile_i protirasistične_i. Ampak tudi me_i smo sčasoma opazile_i, da je to premalo. Da je preveč intersekcij, da bi lahko ostale_i zgolj to. Tako smo z letom 2022 pričele_i z uvajanjem anti-rasisitičnih vsebin v naše programe. Začele_I smo se več pogovarjati o temi rase in -izmih. Ugotovile_i, da nas čaka veliko učenja in veliko zmot na poti, ampak da bomo po tej poti hodile_i in bile_i: antirasistična organizacija.

Dela smo se lotile_i z izobraževanjem. Z branjem literature. S pogovarjanjem o naši negotovosti in strahu, kako kaj nasloviti.

Ob obeležitvi letošnjega mednarodnega dneva boja proti rasni diskriminaciji tako z vami delimo seznam knjig, ki smo jih dosedaj prebrale na društvu in jih pripročamo v branje:

Ob obeležitvi letošnjega mednarodnega dneva boja proti rasni diskriminaciji tako z vami delimo seznam knjig, ki smo jih dosedaj prebrale na društvu in jih pripročamo v branje:

 • Race to the Bottom: Reclaiming Antiracism, Azfar Shafi in Ilyas Nagdee
 • Why We Matter?, Emilia Roig
 • Manifesto: On Never Giving Up, Bernardine Evaristo 
 • Potential History – Unlearning Imperialism, Ariella Azoulay
 • Say No To Racism: Tips and Advice on How to Be Anti-Racist, Rasha Barrage
 • Against White Feminism, Rafia Zakaria
 • Queer Africa: New and collected fiction, Karen Martin, Makhosazana Xaba
 • The Black History Book: Big Ideas Simply Explained, več avtoric_ev.
 • Who’s Black and Why?: A Hidden Chapter from the Eighteenth-Century Invention of Race, Andrew Curran in Henry Louis Gates jr.
 • Girl, Woman, Other, Bernardine Evaristo
 • The New Age of Empire: How Racism and Colonialism Still Rule the World, Kehinde Andrews
 • Afropean: Notes from Black Europe, Johny Pitts
 • Read This to Get Smarter: about Race, Class, Gender, Disability & More, Blair Imani
 • Fear of Black Consciousness, Lewis Gordon
 • Race Cars, Jenny Devenny
 • Why I’m No Longer Talking to White People About Race, Reni Eddo-Lodge
 • Feminism is for everyone, bell hooks

Drugače pa: poglejte si kakšen film z ne-belo zasedbo. Poguglajte kaj o ne-beli zgodovini (v učbenikih iz naših šolskih klopi lahko preberemo zgolj o beli zgodovini).