LGBTIQ+ POBUDE OD GORIČKEGA DO PIRANA

Pogovor in povezovanje

6. 6. 2022 ob 19:00–21:00

Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana)

Dogodek bo potekal v slovenščini.

V sodelovanju z lgbt_zasavje (instagram skupina), ekipo filma Beg, Koroška Pride, Maribor skozi rožnata očala, MC Zagorje ob Savi, GO! 2025.

Dogodek odpira prostor za decentralizacijo LGBTIQ+ skupnosti. V zadnjih letih smo bile_i priča prvim paradam ponosa v Mariboru in Slovenj Gradcu, lansko leto smo doživele_i tudi prvo čezmejno povorko med Gorico in Novo Gorico. Poleg tega pa so se, predvsem na družbenih omrežjih, začele razvijati tudi nove LGBTIQ+ iniciative, ki jih sestavljajo mlade LGBTIQ+ osebe, ki želijo usmeriti pozornost tudi na svoje lokalno okolje ter potrebe LGBTIQ+ oseb, ki tam bivajo. Kako se takšne iniciative sploh začnejo? Kako se soočajo z nasprotnicami_ki in sovražnim govorom, kako lahko pri tem – kot podporni člen – pomaga skupnost? Med dogodkom boste lahko prisluhnile_i odgovorom na ta in podobna vprašanja različnih iniciativ po Sloveniji, ki bodo predstavile_i svoje delo in vizijo. Obiskovalke_ci boste imele_i priložnost, da se z njimi povežete, skujete skupne načrte ter skupaj preživite večer. Vabljene_i vse_i članice_i LGBTIQ+ skupnosti, ki vas tovrstna tematika zanima, vse_i, ki se želite v sklopu svojih gibanj povezati z lokalnimi iniciativami, in vse_i, ki želite same_i zagnati iniciativo v svojem lokalnem okolju.

*lgbt_zasavje je Instagram profil, s katerim upravlja Dominika Zupan. S svojim delovanjem želi poskrbeti za pravičnejši in srčnejši svet.

*Za kratkim filmom Beg, ki govori o mladi punci Trini, ki se spopada s svojo spolno usmerjenostjo in nesprejemajočim okoljem, stoji mlada filmska ekipa srednješolk_cev s Štajerske. Pod režijsko taktirko dijakinje Eve Tergušek so omenjeni film posnele_i v Mariboru in Selnici ob Dravi.

*Koroška Pride sestavljajo mlade LGBTIQ+ osebe, ki želijo s svojim delovanjem vzpostaviti varen prostor za LGBTIQ+ osebe na Koroškem. Njihov namen je tudi, da – namesto bega v Ljubljano – o LGBTIQ+ tematikah ozaveščajo v ruralnih predelih in s tem LGBTIQ+ osebam, ki želijo ostati v domačem okolju, omogočijo nekaj več varnosti.

*Maribor skozi rožnata očala je dolgoletna iniciativa Mladinskega kulturnega centra Maribor, gre za edini redni program, ki naslavlja LGBTIQ+ tematike na Štajerskem. V sklopu tega programa od leta 2019 organizirajo tudi mariborsko parado ponosa.

*V MC Zagorje ob Savi so aprila letos začeli s srečanji Mavrično druženje za mlade in mlade po srcu, ki so namenjena LGBTQIA+ osebam ter vsem, ki svojo spolno usmerjenost in/ali spolno identiteto raziskujejo. Skupino vodi Tanja Veber, po srcu in izkušnjah mladinska delavka, Mariborčanka in članica LGBTQIA+ skupnosti.

*Kaja Širok, vodja projekta Evropska prestolnica kulture – GO! 2025, je med drugim tesno sodelovala pri organizaciji parade ponosa v Gorici in Novi Gorica v letu 2021. Trenutno deluje na projektu Evropska prestolnica kulture – GO! 2025 in se zavzema za strpno in raznoliko občino.