fbpx

Greenpeace tabor in trening (Central and Eastern European Activist Camp & Training) – vtisi naše ESE prostovoljke Eve

26. Jul. 2023

V noči s torka na sredo, 26. julija 2023, sem se vrnila iz Romunije, kjer je potekal prvi Greenpeace aktivistični tabor in trening. V šestih dneh, ki smo jih udeleženke_ci preživele_i na taboru, smo pridobivale_i znanja, pomembna za (podnebne) aktivistke_te, znotraj enega izmed šestih tematskih programov.

V sredo, 19. julija, sem se kot del slovenske ekipe, ki je štela pet članic_ov, odpravila proti Romuniji na tabor v bližini mesta Temišvar. Tja smo prispele_i v četrtek v dopoldanskih urah, postavile_i šotore in počakale_i še preostale udeleženke_ce, ki so bile_i na poti. Skupaj nas je bilo okrog 150. S kosilom se je trening tudi uradno začel. Kot udeleženke_ci smo izbirale_i med šestimi različnimi programi, in sicer nenasilno direktno akcijo, plezanjem, kajakom, skavtingom, digitalnim aktivizmom in artivizmom.

Sama sem se udeležila programa nenasilne direktne akcije. Trenerke_ji iz celotne Evrope so na njem poučevale_i o obnašanju v direktnih akcijah, kako poskrbeti za svojo varnost, a hkrati doseči cilj akcije, o pomembnosti intersekcionalnosti in vključujočnosti pri planiranju in izvajanju protestov ter o obnašanju do avtoritativnih figur in pravicah, ki jih kot državljanke_i imamo.

V večernih urah smo imele_i vsak dan organizirane različne aktivnosti. Prvi večer smo si ogledale_i kratek film o podnebnih spremembah in aktivizmu, naslednji večer pa smo prisluhnile_i poljskemu aktivistu za pravice LGBTIQ+ skupnosti. Okoli enajstih zvečer so nas na telefonih presenetila opozorila v sili, ki so oznanjala izredno stanje zaradi nevihte na tamkajšnjem območju. Tisto noč smo zato zaradi varnosti kar nekaj ur preživele_i v zidanem objektu kampa.

Predzadnji večer so nam udeleženke_ci digitalnega aktivizma in artivizma pripravile_i nastop, po katerem smo se družile_i ob kresu. Zadnji večer pa smo si pripravile_i zabavo, ki smo si jo po uspešno izpeljani akciji tudi zaslužile_i.

Omenjena akcija je bila vrhunec celotnega treninga – šlo je za simulirano aktivistično akcijo, v katero je bilo na svoj način udeleženih vseh šest programov. Tako smo lahko udeleženke_ci v praksi preizkusile_i pridobljeno znanje preteklega tedna in dobile_i še boljši občutek, kako izgledata priprava in izvedba takšnih akcij.

Zadnji dan, smo po refleksiji in evalvaciji celotnega treninga spakirale_i in pospravile_i šotore ter se ponovno razkropile_i po celotni Evropi, kjer bomo lahko z novo pridobljenim znanjem še naprej pomagale_i in se borile_i za boljši jutri.

Društvo Parada ponosa se zadnje leto in pol aktivno angažira na področju trajnostnega aktivizma in trajnostnih, okolju bolj prijaznih organizacijskih praks. Veseli nas, da nas pri tem podpira tudi Greenpeace Slovenija, ki je Evi omogočil to nepozabno in pomembno izkušnjo. Prav tako nas veseli, da se je Greenpeace Slovenija odločil pridružiti Mreži vključujočih organizacij, ki jo koordinira naše društvo. Greenpeace se je s tem zavezal k organizacijskemu načinu delovanja, ki je in bo še bolj vključujoč za LGBTIQ+ mlade.