fbpx

Izjava Društva Parada ponosa ob madžarskem referendumu

31. Mar. 2022

Pri Društvu Parada ponosa smo zgrožene_i nad trenutnim dogajanjem v evropskem prostoru in želimo opozoriti na realnost, s katero se LGBTIQ+ osebe soočamo. Od poljskih »območij brez LGBT ideologije«, do grozljivega stanja v Rusiji ter izpovedi LGBTIQ+ begunk_cev v Ukrajini, ki ob iskanju varnega zatočišča doživljajo diskriminacijo na podlagi svoje LGBTIQ+ identitete, se sedaj soočamo še z diskriminatornim madžarskim referendumom, ki bo v nedeljo odločal o tem, ali bodo lahko mlade LGBTIQ+ osebe dostopale do informacij o LGBTIQ+ temah v šolah in medijih. Vse to je pokazatelj nevzdržne realnosti in sistemskega zatiranja, s katerima se LGBTIQ+ skupnost sooča vsak dan.

Žal se to dogaja tudi pri nas, saj Slovenija sistematično deluje po vzoru Madžarske in Poljske. Desničarske stranke, zlasti trenutno vladajoča SDS, se že dalj časa oprijemajo podobnih diskriminatornih idej o »LGBT ideologiji«, ki naj bi jo LGBTIQ+ organizacije želele vsiliti v šolski prostor. Ob tem ponovno poudarjamo, da je že sama uporaba besede ideologija namerno diskriminatorna. Ozaveščanje o LGBTIQ+ skupnosti, vrstniškem nasilju, ki ga LGBTIQ+ mlade osebe doživljajo ter zagovarjanje enakopravnosti vseh ni ideologija, temveč boj za zagotavljanje osnovnih človekovih pravic, ki so zapisane že v ustavi RS in jih LGBTIQ+ skupnost še zmeraj nima. Identitete se ne da promovirati, lahko se jo samo bolj ali manj svobodno živi. Okolje in informacije so ključnega pomena pri tem, ali bo oseba zaradi odnosa družbe do njene identitete trpela ali ne. Ali bo tarča vrstniškega nasilja, ali bo imela težave z duševnim zdravjem, ali se bo samopoškodovala, ali bo zaradi svoje usmerjenosti oz. spolne identitete ostala brez doma in ali si bo vzela življenje.

LGBTIQ+ osebe smo in smo vedno bile v šolah, v vrtcih, v delovnih okoljih, na ulicah in v družinah. Dejstvo, da se o tem ne razpravlja, zgolj omogoča prostor sovraštvu, nasilju in diskriminaciji nad našo skupnostjo. Zaslužimo si enake pravice kot vse_i in za njih se bomo borile_i.