fbpx

Predstavljamo mobilno aplikacijo DekontRaminacija za beleženje sovražnega govora v javnih prostorih 

31. Mar. 2022

S ponosom predstavljamo mobilno aplikacijo DekontRamincija: aplikacijo, ki omogoča spremljanje sovražnega govora v javnih prostorih in zagotavlja konkretno izhodišče za upor proti tovrstnemu sovraštvu.

Mobilno aplikacijo za Android telefone si lahko brezplačno naložite na platformi Google Play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=org.decontramination 

Trenutno smo priča močnemu porastu diskriminatornega in sovražnega govora v medijskem prostoru, na družbenih omrežjih in v parlamentarni politiki po vsej Evropi – ulice, zidovi, zgradbe in parki naših mest žal niso izjema.

Ta aplikacija vam pomaga zabeležiti sovražni govor, ki ga najdete kjer koli v javnih prostorih: v vašem lokalnem parku, na steni ob šoli/službi, pri starih starših, poleg vaše najljubše kavarne, … ali če opazite grafit usmerjen proti LGBTIQ+ skupnosti, neonacistično nalepko, plakat s ksenofobnim sporočilom, ipd.

Zdaj ga lahko enostavno fotografirate in oddate na naš DekontRaminacija zemljevid in s tem postanete bolj ozaveščeni o fizičnem prostoru, v katerem živite!

Sovražni govor, drugačenje, stereotipi in predsodki primarno targetirajo marginalizirane skupine, kot so LGBTIQ+ skupnost, begunke_ci, prosilke_ci za azil in priseljenke_ci, temnopolte osebe in muslimanke_ci, če naštejemo le nekatere. Poleg tega, da pa neposredno prizadene ljudi, ki se identificirajo znotraj teh skupin, tudi normalizira tovrstne sovražne naracije v javnih prostorih. V aplikaciji lahko najdete tudi informacije, na koga se obrniti za podporo, če vas prizadene sovražni govor, ali bi radi še naprej aktivno naslavljale_i pojav sovražnega govora. 

Poleg sovražnega govora vam aplikacija omogoča tudi beleženje “DekontRaminiranega” govora, sovražnega govora, katerega pomen je bil spremenjen v nekaj pozitivnega, in/ali govora, ki je pozitiven in opolnomoča marginalizirane skupine.

Aplikacija je lahko odlično orodje za odpiranje pogovora o sovražnem govoru, njegovih posledicah in/ali zagotavljanje podpore tistim, ki jih prizadene: je uporabna in res enostavna za uporabo. Uporablja jo lahko vsak_a! 

Mobilno aplikacijo za Android telefone si lahko brezplačno naložite na platformi Google Play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=org.decontramination 

Na tej povezavi pa si lahko ogledate kratki promocijski video o uporabi mobilne aplikacije: https://www.youtube.com/watch?v=BxWjvj4TmU0 

Video je nastal v sklopu treninga o naslavljanju sovražnega govora. 

Mobilna aplikacija je nastala v sklopu Erasmus+ strateškega partnerstva med Loesje Berlin iz Nemčije, INAR iz Irske in Društva Parada ponosa iz Slovenije. Več o projektu si lahko preberete tukaj: https://decontramination.org/sl/