fbpx

Posledice prejšnje vlade: glas svastike, homofobije in transfobije v vsako vas?

9. Jun. 2022

MEDIJSKA IZJAVA DRUŠTVA PARADA PONOSA

V dnevih pred Parado ponosa 2022 se soočamo s porastom neposrednih groženj in sovražnosti, uperjenih proti LGBTIQ+ skupnosti, jasno podpisanih s strani nacionalističnih skrajnežev. V noči na sredo so v središču Ljubljane neznane_i storilke_ci vandalizirale_i plakate, ki so del naše Tam Tam kampanje ozaveščanja in vsebujejo sporočila, ki so jih mlade LGBTIQ+ osebe napisale z namenom spodbujanja vključevanja LGBTIQ+ skupnosti ter naslavljanja sovražnega govora, uperjenega proti LGBTIQ+ osebam. Ne le, da so plakati uničeni, na večini so tudi sovražna sporočila, ki spodbujajo homofobijo, transfobijo in nasilje nad LGBTIQ+ osebami ter pozivajo k širjenju radikalnih nacionalističnih ideologij.

Poleg posega v javni prostor in sovražnega govora na uničenih plakatih smo preko socialnih omrežij deležne_i groženj o napadih na letošnjo Parado ponosa z dimnimi bombami in solzilcem.

Ogorčene_i pa nismo le nad omenjenimi anonimnimi grožnjami in sovražnostjo, temveč tudi nad neokusno objavo v spletnem časopisu Delo , ki je nastala pod prsti Blaža Podobnika (https://www.delo.si/…/kol…/lgbtqi-vprasanje-o-vprasanju/). Čeprav nas mnenje nekega Blaža ne zanima pretirano, nas skrbi relativizacija LGBTIQ+ aktivizma, in to v enem od vidnejših medijev. Nikoli ne smemo pozabiti, da LGBTIQ+ aktivizem ni zgolj politična pozicija ali mnenje, temveč gibanje, ki si prizadeva za človekove pravice in enakopravna življenja LGBTIQ+ oseb.

Grožnje, ki smo jim priča so vsaj deloma posledica dveh let vlade, ki je tovrstni sovražnosti dajala prostor in jo celo reproducirala s homofobnimi in transfobnimi izjavami. Hkrati pa so priložnost za novo vlado, da v praksi pokaže svojo predvolilno pripravljenost naslavljanja LGBTIQ+ potreb in ukrepa proti tovrstnemu sovraštvu.

Jasno želimo povedati, da se ne pustimo ustrahovati, ne nacionalističnim skrajnežem ne ciničnim piscem. Tovrstni napadi na LGBTIQ+ skupnost so jasen pokazatelj, da so Parade ponosa izjemnega pomena in zato bomo v soboto korakale_i še bolj pogumno in še bolj ponosno. S posledicami prejšnje vlade pa se bomo LGBTIQ+ osebe in druge ranljive skupine spopadale še dolgo. ✊️🏳️‍🌈🏳️‍🌈