fbpx

Sem kvir in planet umira! Ali naj grem volit?

1. Mar. 2022

Pride Connects 

Februar – Infopaper

LGBTIQ+ – Globalno segrevanje – Trojne volitve

V času globalnega segrevanja se povezave med LGBTIQ+ aktivizmom in okoljskim aktivizmom ne da več spregledati. Letošnje trojne volitve v Sloveniji nam dajejo priložnost politične transformacije in potrebujejo našo udeležbo ter aktivistično angažiranje. 

Podnebna kriza vpliva na vse nas, še posebej pa na mlade, ki se soočajo z negotovo prihodnostjo zaradi naraščanja globalne temperature in neomejenega izkoriščanja fosilnih virov. Študije kažejo, da je polovica mladih po vsem svetu že vsakodnevno prizadeta zaradi podnebnih sprememb. LGBTIQ+ osebe so poleg drugih marginaliziranih skupin še posebej prizadete_i zaradi podnebnih sprememb, saj se med prvimi soočajo z revščino, izključenostjo in brezdomstvom. 

Raziskave kažejo, da se 40 odstotkov mladih v ZDA, ki se soočajo z brezdomstvom, identificira kot LGBTIQ+, čeprav predstavljajo le 7 odstotkov prebivalstva. Tudi raziskava Ljubo doma?, ki smo jo v letu 2021 izvedle_i na programu SQVOT je pokazala, da so mlade LGBTIQ+ osebe v Sloveniji pogosto stanovanjsko izključene. 

V primeru neurja, poplav, požarov in drugih ekstremnih vremenskih razmer, ki jih povzročajo podnebne spremembe, smo LGBTIQ+ osebe med prvimi, ki se soočajo s posledicami, ki spremenijo življenje.

A to ni edini razlog, zakaj je pomembno, da okoljski aktivizem razmišljamo v kontekstu LGBTIQ+ aktivizma. Zaradi stoletne izključenosti iz družbe so se kvir skupnosti naučile dvomiti v kapitalistične družbene norme in razvile različne oblike sobivanja. Z zavzemanjem za svoje pravice so bile_i aktivistke_i LGBTIQ+ vedno v prvih vrstah inovativnih oblik upora. To znanje je dragoceno za podnebno gibanje, ki mora drzno ukrepati v boju proti nadaljnjemu izkoriščanju naših omejenih virov. Podnebno gibanje se mora upreti kapitalističnemu sistemu, ki temelji na nenehni rasti – z uporom lokalnih skupnosti. Podnebna pravičnost temelji na načelih, da bi morali vsi živeti na planetu, kjer lahko živimo polno, enakopravno in varno. 

Kvir skupnosti lahko služijo kot primer sveta, v katerem živimo skupaj, pristno, v medsebojni podpori in opolnomočenju. 

K političnem diskurzu lahko doprinesemo svoja znanja, ideje in zahteve. Poleg direktne participacije in vpliva, ki ga ima aktivizem, nam volitve dajejo možnost, da glasujemo za naše bodoče politične predstavnice_ke. Če izkoristimo to priložnost, lahko odločimo, v kateri prihodnosti bomo živele_i, kako dolgo bomo vzdrževale_i naš planet in kako enakopravne bodo naše skupnosti. 

Kako se ustrezno opremiti za prihajajoče volitve? Zakaj in kako voliti kvir ter zeleno? 

Z začetkom novega leta Društvo Parada ponosa postavlja nov fokus na trajnost – poleg informiranja o temu, kako in zakaj voliti kvir ter zeleno bomo razvijale_i prakse, ki bodo vse prihajajoče Parade ponosa naredile čim bolj okolju prijazne! 

Vabimo vas na naš prihajajoči februarski dogodek Sem kvir in planet umira. Ali naj grem volit?, ki se bo v dveh delih odvil 9.2. in 22.2. 

Ne moreš zdržati do takrat? S tabo delimo nekaj predlogov člankov, podcastov, trgovin in kolektivov, ki te bodo inspirirali, motivirali in angažirali.

Članki in podcasti

https://grist.org/article/what-the-queer-community-brings-to-the-fight-for-climate-justice/ – Članek o povezavi okoljevarstva in LGBTIQ+ aktivizma

https://www.ourclimatevoices.org/listening-series – spletna stran mladih aktivistov, katerih poslanstvo je ”humanizirati podnebno katastrofo s pripovedovanjem zgodb, prispevati k premiku v dialogu o podnebnih spremembah, ki postavlja glasove najbolj prizadetih v ospredje pogovora (…)”

V podcastu “In Conversation: Queer and Trans Liberation” queer podnebni aktivisti povezujejo LGBTQI+ in podnebni aktivizem.

Preverite (v Ljubljani)

Smetumet – NVO in trajnostni izdelki https://www.smetumet.com/

Anselma – Trgovina z oblačili v Ljubljani – http://anselma.si/

Reclikart – Umetniški festival za recikliranje in kulturo DIY – http://kudmreza.org/tag/workshops-en/

Alternative Tours Ljubljana – ogledi mesta, delavnice in festivali ulične umetnosti – https://alternativetoursljubljana.com/

Vse okoli trojnih volitev

https://glas-ljudstva.si/ – Združenje številnih nevladnih organizacij v Ljubljani, ki so postavili 138 zahtev za prihajajoče trojne volitve

Ali obstaja še kakšna platforma, ki nevtralno obvešča o volitvah ali politiki na splošno?

Z začetkom novega leta Ljubljana Pride Društvo postavlja nov fokus na trajnost – potrudili se bomo, da bomo razvijali in sprejemali prakse, ki bodo vse prihajajoče Parade ponosa naredile čim bolj okolju prijazne!