fbpx

Vročitev zahtev ministru za javno upravo

26. Jan. 2024

V petek 26.1.2024 ob 11:00 uri smo pred stavbo Ministrstva za javno upravo skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami  podale izjavo za javnost v zvezi z izročitvijo zahtev Ministru za javno upravo mag. Francu Propsu povezano z razpisom za nevladne organizacije na področju aktivnega državljanstva in opolnomočenja nevladnih organizacij. Gre za zelo pomemben razpis, ki je bil objavljen v lanskem letu in na katerega smo se prijavile številne nevladne organizacije, ki se ukvarjamo z zagovorniškim delom za različne ranljive skupine in delamo na področju aktivnega državljanstva. Organizacije smo ostale v zvezi z razpisom izredno razočarane, saj je Minister samovoljno, še pred opravljeno revizijo, razpis razveljavil.

Naslov projekta, ki je bil izbran na javnem razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenja javnih pravic, ki smo ga prijavile_i na Društvu Parada ponosa se glasi: 𝐋𝐆𝐁𝐓𝐈𝐐+ 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐞_𝐢 𝐢𝐦𝐚𝐦𝐨 (𝐯𝐨𝐥𝐢𝐥𝐧𝐨) 𝐦𝐨č! Projekt bi v naslednjih štirih letih omogočil, da delamo na množični mobilizaciji LGBTIQ+ oseb in drugih mladih iz marginaliziranih skupin, za aktivno participacijo v družbenih procesih. S tem projektom smo želele_i v društvu delati na tem, da bodo predvsem mlade_i iz marginaliziranih skupin videle_i smisel udeležbe v aktivnem demokratičnem procesu, kot so volitve. Danes živimo v veliki apatiji. Večina mladih ne sodeluje v nobenih procesih soodločanja, marginalizirane skupine mladih pa še manj, in zaradi tega demokracija peša. Ta projekt bi to ključno naslovil in omogočil, da delamo skupaj – nevladne organizacije, mladi in javne institucije.

Trenutna situacija za nas ni samo razočaranje – je nedopustna! Sprašujemo se, kako naj po vsem tem stopimo pred mlade in me_i prevzemamo odgovornost za to, da jih vedno znova poskušamo navdihniti in prepričati, kako pomembno se je demokratično udejstvovati, če vidimo, da tiste institucije, ki bi naj sporočale in delovale podporno, tega na koncu ne naredijo in ne pridejo z nami v dialog brez kamer, niti pred kamere? 𝐏𝐫𝐢č𝐚𝐤𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐢𝐬 𝐩𝐨𝐠𝐨𝐝𝐛 in, da bo ministrstvo za javno upravo vredno svojega predhodnega slovesa – dobrega sodelovanja z nevladnimi organizacijami!