fbpx

Usposabljanje na delovnem mestu – Severna Makedonija

3. Avg. 2023

Usposabljanje na delovnem mestu v Severni Makedoniji se je zaključilo. Naša programska koordinatorka Manneira se je vrnila z lepimi vtisi in novimi izkušnjami. Skupaj s sodelavko Matejo sta navezali stike z mnogimi organizacijami, spletla so se nova poznanstva in potencialna projektna partnerstva.


V Skopju sta sestankovali in se učili od organizacij LGBTI United, Transforma, Helsinki Committee for Human Rights, Association for Sexual and Gender Minorities QUEER CENTER Skopje, Coalition Margins in Association for Educational Development. Z njima so delile_i svoje navdihujoče prakse, kot na primer varno hišo za LGBTIQ+ osebe in varno telefonsko linijo za LGBTIQ+ osebe v stiski.

V Bitoli ju je prijazno sprejela Katerina iz organizacije SFERA International, ki vodi tudi prvi mladinski center v Bitoli – Youth Center Bitola. Gostili so ju tudi pri organizaciji European Cultural Epicenter Bitola (EKE), ki skozi neformalno izobraževanje spodbujajo oblikovanje družbe, ki spodbuja pozitivne vrednote. Sestali sta se tudi z neodvisno aktivistko_em Biljana Ginova, ki je bil_a letošnja gostja Festivala Parada ponosa in govorka_ec na panelu o kvir solidarnosti na Balkanu. Biljana jima je predstavil_a aktivistično delovanje na področju strateškega odzivanja na anti-gender gibanje tako lokalno, nacionalno kot mednarodno. Ob povratku proti Skopju sta se ustavili še v Strumici, kjer jima je Ana predstavila delovanje in aktivnosti Europe House Strumica in nevladne organizacije @novus_ngo, ki se posveča predvsem delu z mladimi.


Srečali sta se tudi s pogumnimi posameznicami_ki, ki so z njima delile_i lastne izkušnje o tem, kako je biti kvir (mlada) oseba v Severni Makedoniji.

Hvala lokalni gostiteljici Loesje Bitola in Marini Trajkovski za super izkušnjo in se veselimo nadaljnjih sodelovanj.


Aktivnost financira Evropska unija.