Predsednik republike Borut Pahor jutri na paradi ponosa

Predsednik republike Borut Pahor se bo na povabilo organizatorjev kot prvi predsednik republike jutri, v soboto, 15. junija 2013, ob 14. uri udeležil zaključka parade ponosa na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Predsednik republike je kot predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, 9. maja 2002, sprejel Tatjano Greif (ŠKUC-LL) in Miho Lobnika (GLBT), predstavnika lezbičnih in gejevskih nevladnih organizacij. To je bil zgodovinski dogodek, saj je predsednik Pahor kot prvi predsednik Državnega zbora sprejel borce za istospolno usmerjene, ti pa so prvič po 16-ih letih gibanja za enakopravnost dočakali sprejem na tako visoki ravni. Sprejem je predstavljal mejnik v odnosih med državo in tem delom civilne družbe. Ob tej priložnosti je predsednik Pahor izrazil stališče, da je potrebno pravice istospolno usmerjenih spoštovati, saj gre za temeljne človekove pravice.

Poziv k strpnosti in spoštovanju temeljnih človekovih pravic istospolno usmerjenih je predsednik republike Borut Pahor izrazil tudi 20. februarja 2013, ko se je udeležil mednarodne konference: »Prebijmo molk: O homofobiji in transfobiji v šolah«. »Vsi smo drugačni, vsi pripadamo manjšinam, enim ali drugim. Moderna družba mora zaščititi pravico do naših različnih identitet, takih ali drugačnih,« je poudaril predsednik.

borut_pahor

Category: Press 2013 · Tags:

Leave A Comment