Javna razprava: IDAHOT – Odraščanje v varnem okolju?

Želimo si okolja, kjer se mlad človek lahko izrazi brez bojazni, da ga bodo utišali.


Društvo Parada ponosa je včeraj ob prihajajočem mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji – IDAHOT, ki bo v nedeljo, 17. maja, organiziralo javno razpravo z naslovom “Odraščanje v varnem okolju?”. Sodelujoči so poudarili , da je za zagotavljanje varnega okolja mladim LGBTIQ+ osebam ključen družbeni dialog, ki se začne že v šoli in doma, nujno spoštovanje človekovih pravic za vse, opozorili pa so tudi na neprimerno rabo določenih besed.

 

Gostje javne razprave so bili Martina Vuk, državna sekretarka z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Pieter J. Langenberg, ambasador Kraljevine Nizozemske, Pekka Metso, ambasador Finske, Jamie Hilton, namestnik Veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in namestnica Veleposlanika Republike Irske.

IDAHOT 2015 se v mednarodnem pogledu letos osredotoča na potrebo mladih LGBTQI+ oseb, da odraščajo v varnem okolju. O tem, da se je tudi v slovenskih šolah povišala raven nasilja zaradi spolne usmerjenosti, ko mladi že v vedno bolj zgodnjih letih na glas priznajo svojo spolno usmerjenost, je potrebno govoriti na glas!

Finski ambasador Pekka Metso je poudaril, kako pomembno se je pogovarjati, predvsem pa vzpostaviti okolje, kjer se mlad človek lahko izrazi brez bojazni, da ga bodo utišali.

“Tovrstni dnevi kot je IDAHOT in parade ponosa pripomorejo, da se glasovi slišijo. Res pa je, da mora biti dialog konstanten, ne samo te dni.”je dodal Jamie Hilton, namestnik Veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije.

 

To, da nekdo tolerira nekoga, ki je po njegovem mnenju drugačen, je šele osnova in ne pomeni, da ga sprejema. Šele ko besedi toleranca ali spoštovanje zamenjamo za besedo sprejemam, šele takrat pomeni, da se naši načini življenja lahko zares aktivno prepletajo,” je zaključek povzela Simona Muršec, ena od organizatork letošnje Parade ponosa, ki bo potekala 13. junija v Ljubljani.

 

Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji – IDAHOT lahko sicer le opozarja, družba pa je tista, ki mora odreagirati. V upanju, da bomo čez nekaj let lahko tudi pri nas ponovili besede, ki jih je izrekel nizozemski ambasador Pieter J. Langenberg, Vas lepo pozdravljamo.

 

Na Nizozemskem vprašanje lezbijk, gejev, biseksualcev in trans oseb danes ne ogroža nikogar več, je dejal.

 

 

Category: Multimedija · Tags:

Leave A Comment