Tiskovna konferenca

V LJUBLJANI SE ZAČENJA TEDEN PARADE PONOSA

od 6. do 13. junija, različne lokacije po Ljubljani

 

“PRIDEm Z DRUŽINO”

 

Na tiskovni konferenci, ki se je 1. junija, odvila v KUD-u France Prešeren, so organizatorji Parade ponosa predstavili program letošnjega Paradnega tedna, predstavili trenutno politično in družbeno situacijo, osebni zgodbi pa sta povedali tudi materi in babici, Melani Centrih in Maja Lupša.

 

V Sloveniji smo trenutno pred pomembnim zgodovinskim trenutkom, kjer je v presoji Ustavnega sodišča referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ta zakonsko zvezo opredeljuje kot življenje dveh odraslih oseb, zato je letošnja Parada ponosa, ki se zavzema za enakopravnost vseh, še kako pomembna.

“Verjamemo, da ljudje v Sloveniji želijo živeti svobodno, in razumejo, da sta enakost in svoboda kategoriji, ki obstajata za vse, ali pa ju ni. Zato smo prepričani, da bodo ljudje na morebitnem referendumu potrdili, da je naša družba -družba vseh.” je povedala ena od organizatork letošnje Parade ponosa, Barbara Rajgelj.

 

Letošnja parada ponosa bo že 15. zapovrstjo. Kot je povedala organizatorka Simona Muršec, so se organizatorji v zadnjih letih veliko naučili. “Sprehod skozi mesto je težko dejanje, izpostaviti se v javnem prostoru in politično povedati za kakšno vizijo družbe se zavzemamo. Letos smo vse napore vložili v to, da vzpostavimo dialog s tistimi, ki so nam blizu in glavni izziv je nasloviti naše bližnje in jim sporočiti, da brez njih ne bo šlo.”

 

“Še vedno trdno upam, da do referenduma ne bo prišlo. Moja intimna želja je, da bi med ustavnimi sodniki vseeno prevladala tista človeška nota, ki je danes v svetu pravzaprav že vrednota in zdi se mi, da si Slovenija zasluži, da bi postala ena tistih, ki bi brez referenduma prišla na to pot. Da bi vsi živeli pravično, demokratično in enakopravno,” je povedala Melani centrih, mati sina geja, ki se je razkril pred desetimi leti. “Slogan PRIDEm zame pomeni, ne samo, da bom prišla 13. junija, ampak pomeni, da prihajam do vseh tistih, ki moje situacije pred desetimi leti morda še niso razumeli. Želim si, da bi še naprej živela v moji domovini Sloveniji, v kateri me ne bo strah, kaj bo ko bom svojega sina zapustila,” je še dodala. Kljub temu ostaja ponosna, da se je v desetih letih marsikaj spremenilo, pri tem pa je tudi opozorila, da je biti gej na podeželju težje kot v prestolnici.

 

Tudi Maja Lupša ne živi v družbi, ki bi bila njeni družini naklonjena. Je mama Matjaža in tašča njegovega partnerja Danijela, ki se jima je s pomočjo nadomestne matere v ZDA leta 2008 rodila Ana. “Želim si živeti v družbi, kjer bi bila parada ponosa samo en zabaven dogodek, kjer bi peli, plesali, na kateri bi izobesili zastave. Želim si drugačnega sveta. Jaz bi rada, da bi nekdo nagovoril Slovence in jim povedal, da preži na nas milijon nevarnosti, ampak geji, lezbijke in transseksualne osebe niso ena od njih. To ni nekaj, česar bi se morali Slovenci bati. Če nas bo pobralo, nas bo zaradi drugih stvari.”

 

Letošnja Parada ponosa poziva k aktivnemu državljanstvu. Naj bo okolje varno in svobodno za vse. PRIDEm, PRIDEva in PRIDEmo zato, ker nas mora čim več povedati, da si želimo enakosti in svobode za vse.

 

Paradni teden bo tudi letos spremljal pester glasbeni in kulturni program

 

Category: Multimedija · Tags:

Leave A Comment